Seizoen 2023

Natuurfotografie

De jeugdactiviteiten in de Kruidenhof gaan weer beginnen! Komende zondag trappen we af met Natuurfotografie. Fotograaf Wim Hietbrink uit Eibergen geeft je tips en trucs voor een mooie natuurfoto en je kunt ze meteen toepassen in de Kruidenhof. De mooiste foto zetten we op Facebook. 📸

De activiteit begint om 13.30 uur en vanwege moederdag mogen moeders en oma’s als begeleiding gratis mee naar binnen! 🥰

Aanmelden kan t/m 12 mei via kruidenhofmallum@gmail.com


Het nieuwe seizoen begint!

Ook zo genoten van het tv-programma Chansons? Kom dan zaterdag naar de Kruidenhof voor het optreden van Orgue de Barbarie. Xandra Storm speelt en zingt  vanaf 14.00 uur op haar Franse handdraaiorgel veel bekend werk van franstalige artiesten. 

Ook als je niet zo van de Franse chansons bent, ben je natuurlijk welkom tussen 13.00 en 16.30 uur. Omdat we dit jaar 20 jaar bestaan, is de entree komende zaterdag gratis! Kom genieten van de tuin in voorjaarspracht en van de Franse hapjes.

De plantenruil- en weggeefmarkt gaat vanwege te weinig aanmeldingen helaas niet door.


Foire de Jardin

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar zo zag de Kruidenhof er uit toen het het nog een tenniscomplex was, al weer meer dan 20 jaar geleden. (foto's Walter Wijnandts en Hannie Teerink).

Vanaf 6 mei is weer te zien hoe de situatie nu is! We beginnen het seizoen met open huis, met van 13.30 tot 16.00 een groene ruil-en weggeefmarkt, onze Foire de Jardin. Heb je plantjes of stekjes of tuingerelateerde spullen (klompen, bloembakken, knielkussen, spade etc) en wil je die wel kwijt? Meld je dan aan voor een plek (2 m2) in de Kruidenhof via Facebook of kruidenhoftemallum@gmail.com.

Of kom gewoon kijken en genieten, we hebben ook live muziek (Franse chansons door Orgue de Barbarie) en Franse lekkernijen. Toegang is die dag gratis. 🍀☀️🌺


Workshop 'Hoe stroom jij?'

Wil jij meer rust vinden in lichaam en geest, je stress verminderen en je energie meer laten stromen? Dan is de workshop 'Hoe stroom jij?' wellicht iets voor jou. Een workshop gericht op adem, yin yoga en persoonlijke groei. 🧘🍀☀️

Op 5 mei wordt deze workshop aangeboden in de Kruidenhof. Hoe mooi is het om op bevrijdingsdag bezig te zijn met ontspanning en persoonlijke groei!

Geïnteresseerd? Meld je dan vóór 29 april aan via: henriette.rietman@gmail.com of bel: 06-40225268


NL Doet 10 maart 2023
De kleur keert langzaam terug in de Kruidenhof en ondertussen wordt er iedere week door de tuinvrijwilligers hard gewerkt om de bedden klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Daar hoort dit jaar ook nieuw vlechtwerk van wilgentenen bij, onder de deskundige begeleiding van de Tuinen van Geerdink.

Vrijdag 10 maart is het tijd voor NL Doet, dus als je die dag nog niks te doen hebt en je steentje wilt bijdragen aan onze mooie Kruidenhof én met allerlei leuke lui lekker buiten bezig wilt zijn, kom dan gerust meehelpen. Breng wel zelf je lunch mee, wij zorgen voor koffie, thee en soep. We beginnen om 9.00 uur. Alleen 's morgens of 's middags meewerken kan natuurlijk ook. Opgeven kan via de website van NL Doet of via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com.


In deze eerste week van 2023 blikken wij terug op een mooie afsluiting van 2022!

Half december is de Kruidenhof tweede geworden bij de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit! Helaas geen eerste, maar we zijn enorm dankbaar voor het aantal stemmen dat we hebben mogen ontvangen. Zo sloten wij het jaar af met een warm gevoel!

Die warmte voelden we ook letterlijk bij de Midwinterhoornwandeling. Wandelaars konden bij de Kruidenhof even pauzeren om op te warmen bij het vuur met een warme drank, ondertussen genietend van de kruidentuin in winterkleed.
Een erg gezellige afsluiting van weer een prachtig seizoen in de Kruidenhof!

Wij wensen iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar, dat het weer een fleurig jaar mag worden.


Seizoen 2022

Genomineerd voor de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit!

De Kruidenhof is genomineerd voor de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit. Zouden jullie op ons willen stemmen? Dan maken we kans op de publieksprijs van 10.000 euro! Via onderstaande link kun je stemmen. Alvast bedankt!

https://www.gelderland.nl/themas/omgevingsvisie/gprk2022/de-nominaties-gprk-2022


Kinderboeken en pompoenen in De Kruidenhof

Kruidenhof te Mallum in Eibergen heeft dit seizoen nog twee activiteiten op het programma staan voor kinderen. In samenwerking met boekhandel Gellekink uit Eibergen komt in het kader van de kinderboekenweek illustrator Tirza Beekhuis op woensdag 5 oktober naar de tuin. Zij heeft diverse kinderboeken geïllustreerd, een ervan is ‘Ever wil samen spelen’. Aan de hand van dit boek geeft Beekhuis twee maal een workshop van een uur voor kinderen van groep 1 tot en met 6. Het is een boek over vooroordelen en het maken van nieuwe vrienden. Wat begint met een moddergevecht eindigt in een modderfeest.

Beekhuis vertelt uit het boek en gaat, afhankelijk van de leeftijd, dieper of minder diep in op dit onderwerp. Daarna gaan de kinderen zelf tekenen en krijgen ze veel tekentips van Tirza.

De eerste workshop is om 14.00 uur, de tweede begint om 15.00 uur. Per uur kunnen er maximaal 15 kinderen meedoen, zij worden ingedeeld in volgorde van aanmelding. Deelname is gratis.

Voorafgaand aan de tekenworkshop kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar op zondag 2 oktober meedoen aan een pompoenworkshop. Ze gaan een pompoen uithollen en uitsnijden zodat er een waxinelichtje in kan. Met het uitgesneden vruchtvlees maken ze samen een lekkere pompoensoep. Deze activiteit begint om 13.30 en ook hier kunnen maximaal 15 kinderen meedoen.

Opgave is voor beide activiteiten noodzakelijk en kan via kruidenhofmallum@gmail.com met vermelding van leeftijd.


Aandacht voor oogst in de Kruidenhof

Het seizoen loopt ten einde, tijd om in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen aandacht te besteden aan de oogst. Dat is het thema in de kruidentuin op zondag 18 september. Bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren komt met allerhande geoogste materialen en ingemaakt fruit en groente en vrijwilligers van de Kruidenhof verzorgen een kleine theeproeverij. Een en ander wordt muzikaal omlijst door percussiegroep Full Poweruit Eibergen, die op verschillende plekken in de tuin van zich zal laten horen. De muziekgroep treedt tussen 14.00 en 16.00 uur meerdere keren op. De Kruidenhof is open van 13.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 3 euro (donateurs gratis).


Kinderen maken kunst in Kruidenhof

Kunstenares Hilde Grooters uit Eibergen gaat zondag 11 september in de Kruidenhof in Eibergen met kinderen keramiekkunst maken. Ze heeft iets griezelig leuks bedacht om van klei te boetseren. Wie de smaak te pakken heeft, mag iets extra’s maken met bloemen of bladeren uit de tuin. De kunstwerken kunnen niet meteen mee naar huis, ze moeten eerst in de oven bij Hilde gebakken worden. De kinderen krijgen bericht wanneer zij hun kant-en-klare kunstwerk in de Kruidenhof kunnen afhalen. De workshop begint om 13.30 uur en deelname is gratis dankzij financiële steun van de diaconie van de protestantse gemeente Eibergen-Rekken. Opgave is noodzakelijk en kan tot en met vrijdag via kruidenhofmallum@gmail.com 
Er kunnen maximaal tien kinderen meedoen.

Op de foto: Kinderkunst in de Kruidenhof in 2021

Zie en beleef kunst tussen de kruiden

Er zijn nog plaatsen vrij in de diverse kunstworkshops zondag 28 augustus in de Kruidenhof. Kom meedoen of gewoon kijken!

Je kunt kennis maken met diverse disciplines, door te kijken en luisteren naar de kunstenaars, maar ook door zelf aan de slag te gaan. 

Hilde Grooters uit Eibergen, die momenteel ook exposeert in de Kruidenhof, zal laten zien hoe zij een schaaltje van keramiek maakt, waarbij ook planten worden gebruikt. 

Dat je van wilgentenen meer kunt maken dan alleen een mand, laat Carla Slotboom zien. De Noordijkse maakt zowel attributen voor de tuin als voor in huis en tijdens de workshop hebben de deelnemers keuze uit meerdere voorwerpen om zelf te maken, zoals bijvoorbeeld een waxinelichthouder.

Jan Kulsdom uit Borculo komt met zijn draaibank naar de Kruidenhof. Hij laat bezoekers ervaren hoe je uit een blokje hout een voorwerpje maakt. 

Materialen uit de tuin kunnen verwerkt worden in de dromenvangers die onder leiding van de Haaksbergse Hilda Liem worden gemaakt. Ze neemt ook kralen, lint en garen mee om creatief mee aan de slag te gaan.

Iedere kunstenaar geeft drie keer een workshop van een klein uur, tussen 13.30 en 16.30 uur. Afhankelijk van de workshop kunnen er per kunstenaar elk uur 4 tot 10 personen deelnemen.

Het is mogelijk om meerdere workshops te volgen, maar niet meer dan drie per persoon.  Deelname voor 1 workshop inclusief entree en een consumptie 15 euro (donateurs 12 euro). Meerdere workshops is mogelijk. Iedere volgende workshop kost 10 euro (dus exclusief entree en consumptie).

Opgave kan tot vrijdag 26 augustus via kruidenhoftemallum@gmail.com


ZIE EN BELEEF KUNST TUSSEN DE KRUIDEN

Vanaf vandaag is er weer kunst in de Kruidenhof te zien. Keramiste Hilde Grooters uit Eibergen heeft  een mooie selectie van haar werk tussen het groen geplaatst. Een aantal werken is ook te koop (eerst reserveren, na de expositie ophalen).

Hilde is ook een van de kunstenaars die meedoet aan Beleef kunst tussen de kruiden. Dit is een nieuwe activiteit voor volwassenen. Vier Berkellandse kunstenaars vertellen en laten zien wat ze doen, maar je kunt het ook zelf ervaren, zelf aan de slag. 
Met Hilde Grooters maak je keramiek met kruiden en bloemen.
Met Hilda Liem maak je een dromenvanger van verschillende materialen.
Met Carla Slotboom vlecht je een waxinelichthouder of tuinornament van wilgentenen.
Met Jan Kulsdom ga je houtdraaien.
Iedere kunstenaar geeft op 28 augustus 3 keer een workshop van een klein uur. Afhankelijk van de workshop kunnen er per kunstenaar elk uur 4 tot 10 personen deelnemen.

Van 13.30 tot 16.30 uur. Deelname voor 1 workshop inclusief entree en een consumptie 15 euro. Meerdere workshops is mogelijk. Voor iedere volgende workshop betaal je 10 euro (dus exclusief entree en consumptie).
Opgave via kruidenhoftemallum@gmail.com

De eerste aanmeldingen zijn al binnen, dus geef je snel op.

Op de foto: Hilde Grooters

Jazz en jeugdverhalen tijdens high tea in Kruidenhof Eibergen

Kom genieten van muziek, verhalen, lekkernijen en heel veel prachtig bloeiende zomerbloemen!

Saxofonist Bennie Waanders speelt zondag 24 juli met pianist Bert van der Veen jazzmuziek in de Kruidenhof. Het optreden van het duo wordt afgewisseld met verhalen van Waanders over zijn jeugd in Neede. Hij schreef hierover een boek, dat eind vorig jaar uitkwam. Waanders woont inmiddels al jaren in Enschede, was tot vorig jaar muziekdocent en was bijna 30 jaar dirigent van Amicitia Rietmolen. Hij speelt en speelde in diverse bands. De vrolijk, pittige en soms bijna lugubere verhalen over zijn jeugd vormen een mooi tijdsbeeld van de periode tussen 1950 en de zeventiger jaren.Het optreden begint om 14.00 uur. Behalve muziek is er deze middag ook een High Tea op het terras van de Kruidenhof. Diverse soorten thee en veel verschillende zoete en hartige hapjes daarbij. De entree bedraagt 10 euro inclusief drie versnaperingen.

Bennie Waanders en Bert van der Veen

Unieke avondvaart over de Berkel en een rondleiding in de Kruidenhof! 🛶🌅🌻 Ben jij er bij op één van de avonden?


Kinderen koken met verse kruiden

Koken met verse, zelfgeplukte kruiden. Dat staat op het programma van de jeugdactiviteit die zondag 10 juli in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen wordt gehouden. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar gaan onder begeleiding de tuin in om te ontdekken welke kruiden, maar ook vooral welke bloemen je kunt gebruiken in de keuken. Ze mogen deze plukken en gaan er daarna diverse hapjes mee maken, die tot slot gezamenlijk worden opgegeten.  

De kookworkshop begint om 13.30 uur. Deelname is gratis dankzij steun van de Diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken. Opgeven is noodzakelijk en kan tot vrijdag 8 juli via kruidenhofmallum@gmail.com


Kruidenstokbrood boven houtvuur

In de Kruidenhof te Mallum kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar zondag 19 juni stokbrood bakken boven houtvuur. Met zelfgeplukte verse kruiden uit deze tuin. Wie er zin in heeft, kan het brood besmeren met eveneens zelfgemaakte kruidenboter.De activiteit begint om 13.30 uur en kinderen kunnen dankzij financiële ondersteuning van de diaconie van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken gratis meedoen. Ook begeleidende vaders en opa's hebben deze middag gratis toegang in verband met vaderdag. Opgave is noodzakelijk en kan tot vrijdag 17 juni via kruidenhofmallum@gmail.com. Er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen.


Trouwen kan nu ook in de Kruidenhof! 

Volg het voorbeeld van het echtpaar Eelco en Clemy Kruidenier-Woertman. Zij gaven op woensdag 25 mei elkaar het jawoord in ons intieme amfitheater. Dat speciaal voor deze gelegenheid even was omgedoopt in Kruidenierhof 😊

De BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) voltrok hier het wettelijk huwelijk van het paar. Daarna was het tijd voor een drankje🍷 elders in de tuin en natuurlijk een fotoshoot 📷, op alle mooie plekjes van de Kruidenhof, waaronder nieuwe zoals het klimtoestel en de vlonder aan de Berkel.💑

Jullie huwelijk ook in de Kruidenhof? Reageer via Facebook of stuur een mail naar kruidenhof-te-mallum@hotmail.com. Voor een onvergetelijke dag! (Kan in overleg net zoals bij Eelco en Clemy in samenwerking met het Muldershuis.)

Eelco en Clemy, bij deze nogmaals gefeliciteerd en bedankt dat jullie voor de Kruidenhof kozen als trouwlocatie!🎉 🌺🌸🌱

« van 27 »

De imker vertelt in de Kruidenhof

Imker Guus ten Brinke laat zondag 29 mei in  Kruidenhof te Mallum in Eibergen zien hoe bijen honing maken. Het is in eerste instantie een activiteit voor de jeugd, maar volwassenen mogen ook meelopen tijdens de excursie en demonstratie. Ten Brinke beheert de bijenkasten in de Kruidenhof en zorgt ervoor dat de honing in potten komt om ter plekke te worden verkocht. De deelnemers aan deze activiteit mogen uiteraard ook proeven van wat de bijen geproduceerd hebben.

Hierna mogen de aanwezige kinderen nog waskaarsen maken met echte bijenwas.

Meedoen kost voor kinderen 4 euro (inclusief kaarsen maken), volwassenen betalen 3 euro. Het begint om 13.30 uur en opgeven kan tot en met vrijdag 27 mei via kruidenhofmallum@gmail.com


Gospels klinken in Kruidenhof Eibergen

Het gospelkoor MXD geeft zondag 22 mei twee korte concerten in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Dit vrij jonge koor bestaat uit zes (soms zeven) zangers m/v, die enthousiast oude en nieuwe gospels meerstemmig ten gehore brengen. Het koor zingt op allerlei locaties, zelfs bij mensen in de huiskamer, als die om welke reden dan ook niet het huis uit kunnen. 

In de Kruidenhof geeft MXD tweemaal hetzelfde concert, eerst om 13.30 uur onder de nieuwe overkapping bij het terras en nogmaals om 15.00 uur in het amfitheater, dat tijdens de renovatie een afdak van tentdoek kreeg.

Wie een concert wil bijwonen, betaalt 6 euro. Dit is inclusief entree tot de tuin.


Opening vernieuwde Kruidenhof

Ook zo genoten van de opening van de Kruidenhof? Met op 29 april de officiële opening met tv-kok René Pluijm, die een heerlijke Mallumse Pleursoep had bereid en op zaterdag 30 april een zeer goed bezocht open huis en tuin met onthulling van de leessilo voor kinderen en optreden van Care for Music. Geniet nog even met ons mee aan de hand van deze mooie foto's!


Kom waterbeestjes vangen vanaf de nieuwe vlonder bij de Kruidenhof!

Kinderen tot 12 jaar kunnen zondag 8 mei met een schepnetje waterbeestjes vangen in de Berkel of in de vijver van de Kruidenhof. We doen ze in een groot aquarium en gaan ze dan bestuderen. Of in een potje met een loep. Je zult je verbazen over wat er allemaal leeft in het water.Meedoen kost 2,50 euro, begeleidende ouders betalen 3 euro. BEHALVE ALS JE MOEDER OF JE OMA MEE KOMT! Want zij mogen zondag GRATIS mee naar binnen omdat het MOEDERDAG is!We beginnen om 13.30 uur en er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Opgeven kan tot zaterdag via kruidenhofmallum@gmail.com

Graag tot zondag!


NL Doet

Wil je een sneak preview hebben van ons vernieuwd bezoekerscentrum (waar nog steeds aan gewerkt wordt)? En tegelijkertijd meewerken aan het nog mooier maken van de kruidentuin? Kom dan op vrijdag 11 maart naar de Kruidenhof en doe mee aan NL Doet. Je kunt kiezen uit twee shifts: 9.00 tot 12.00 of 12.00 tot 15.00. Hele dag mag natuurlijk ook 😉Er zijn verschillende tuinklussen en iedereen kan helpen. We hebben onder andere al aanmeldingen van leerlingen en docenten van het Zonecollege. Fijn!Voor koffie, thee en soep wordt gezorgd, je hoeft alleen zelf een lunchpakket mee te nemen. Graag aanmelden via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com


Seizoen 2021

De tijd verstrijkt, een nieuw jaar is aangebroken. Over een paar maanden kan iedereen de tijd aflezen op de enorme zonnewijzer die onlangs in de vijver werd geplaatst. Wij wensen jullie allen een gelukkig nieuwjaar✨ en hopen jullie ook dit jaar te begroeten in onze vernieuwde tuin en bezoekerscentrum. 🌷🌱


OKTOBER

Cursus kruidengebruik in Kruidenhof Eibergen

Kruidengeneeskundige Marianne Holtslag geeft woensdag 27 oktober in Eibergen een informatiebijeenkomst over de kruidencursus, die vanaf volgend voorjaar in de Kruidenhof te Mallum wordt gehouden. Vanaf 10.30 uur vertelt ze over de inhoud van de cursus, die in totaal 15 dagdelen in beslag neemt. Het is de bedoeling diepgaand het gebruik van kruiden in te gaan. Ook komt het maken van zalf aan de orde, evenals het leggen van kompressen en de signatuurleer van de planten. Deelnemers kunnen zelf ook aangeven wat ze graag zouden willen leren en cursisten krijgen onbeperkt toegang tot de kruidentuin tijdens de openingsuren.

Kruidengeneeskunde hoort net als homeopathie tot de natuurgeneeskunde. ,,Je kijkt niet alleen naar de gezondheidsklacht, je brengt alles in kaart door uitgebreid met je cliënt te praten. Over wat je eet, wat je doet op een dag, of er trauma’s zijn,” vertelt Marianne. Ze gaf al eerder cursussen en had daarnaast ook tot voor kort een eigen praktijk. ,,Maar ik wil me nu meer toeleggen op de educatie.” 

De cursus is bedoeld voor eigen kruidengebruik, want voor het behandelen van andere mensen is meer kennis vereist. Maar het vormt een solide basis om eventueel de kennis van de geneeskrachtige kruiden in een vervolgtraject uit te breiden, zoals bijvoorbeeld de driejarige opleiding kruidengeneeskunde die Marianne Holtslag zelf afrondde.

De informatiebijeenkomst is in de Kruidenhof, Mallumse Molenweg 39 in Eibergen. Voor meer informatie of opgave voor 27 oktober, mail naar deblauwelis@gmail.com of kruidenhof-te-mallum@hotmail.com

Kruidenbedden in Kruidenhof te Mallum in Eibergen

Adopteer vierkante meter(s) Kruidenhof!

Ben jij ook blij met onze mooie Kruidenhof? Voel je je betrokken, kom je er misschien regelmatig? Dan wil je misschien ook wel een of meer vierkante meters van deze prachtige plek adopteren.

Wat gaan we doen?
Zaterdag 30 en zondag 31 oktober gaan we een grote sponsoractie houden tijdens het Halloweekend en de najaarsmarkt. We ‘verkopen’ dan vierkante meters tuin. Niet dat je echt eigenaar wordt van de grond, maar je helpt wel mee om ons bezoekerscentrum zo mooi mogelijk te renoveren. In het kader van de grote opknapbeurt die de Kruidenhof momenteel ondergaat. We hebben nog wat extra geld nodig om echt toekomstbestendig te worden.

Meer dan één meter? Des te beter!
Hoe meer meters (één meter kost 7 euro) je adopteert, hoe meer je er voor terugkrijgt. Want we hebben wel een paar tegenprestaties, waardoor je ook echt van je bijdrage kunt profiteren.

Als je als particulier minimaal 10 vierkante meter sponsort, komt je naam, als je dat wilt tenminste, op het sponsorbord. En je mag vanaf 1 meter bij inlevering van je sponsorstrookje volgend seizoen de vernieuwde Kruidenhof een keer gratis komen bekijken (m.u.v. culturele activiteiten, je krijgt dan korting op de dan geldende toegangsprijs).

Als je als bedrijf minimaal 100 meter à 7 euro neemt, mag je, in overleg, een dag gebruik maken van de tuin voor een training, een workshop of een beleidsdag. Bovendien komt je bedrijfsnaam en -logo dan op het sponsorbord bij de ingang van de tuin te staan. Of je gebruikt de vernieuwde ontmoetingsruimte (in overleg) als werkplek voor medewerkers die op een inspirerende plek willen werken.N

Nu meedoen kan al!
Wil je nu al meedoen aan deze sponsoractie, dan kan dat door een aantal meters maal 7 euro over te maken op NL66 RABO 0316 4431 31 t.n.v. Stichting Kruidentuin Eibergen o.v.v. Sponsoractie. Als je wilt dat je naam op het sponsorbord komt, stuur dan een mail naar kruidenhof-te-mallum@hotmail.com met daarin duidelijk welke naam dit moet worden en het bijbehorende rekeningnummer. Alvast bedankt!


Afsluiting seizoen

Het concert van popkoor Care for Music is vanwege de regen verschoven naar komend voorjaar, maar veel vogels in Eibergen kunnen komende winter genieten van lekkere vogeltaartjes. Met pompoenen, vet en zaad maakten kinderen op deze laatste dag van het Kruidenhofseizoen mooie voederhangers. Vet leuk!

Morgen gaan we verder met het grote renovatie project. Het bezoekerscentrum krijgt een metamorfose. Spannend!En bent u lid van de Rabobank? Dan mag u vanaf vandaag op ons stemmen voor de Rabo ClubSupport actie.


Rabobank ClubSupport Actie:

MET UW STEM MAKEN WE DE KRUIDENHOF NOG MOOIER!

Bent u lid van de Rabobank? Dan kunt u uw stem laten gelden voor de Kruidenhof. Ieder jaar doen we mee aan de Rabobank ClubSupport actie. Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stelt een bedrag ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij hen bankieren. Als lid van de bank ontvangt u voor de stemperiode per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van 4 tot 25 oktober  kunt u via een stemsite uw stem uitbrengen op de verenigingen en/of stichtingen die u een warm hart toedraagt. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting mogen worden uitgebracht. Het zou geweldig zijn als twee van uw stemmen naar onze tuin gaan. 

Onderstaande tekst is te vinden op de website van de ClubSupport Actie:

De Kruidenhof is een prachtige kruidentuin liggend tussen twee armen van het riviertje de Berkel bij Eibergen. Ruim 50 vrijwilligers zorgen ervoor dat de tuin een bezoek meer dan waard is. Naast het laten genieten van al het moois richten we ons onder andere ook op natuureducatie voor jong en oud, organiseren culturele evenementen en bieden kinderen in de basisschoolleeftijd zomers een activiteitenprogramma aan.

Ons doel

Het bezoekerscentrum ondergaat een verduurzamingsslag waardoor we onder andere van het gas afkunnen. Hierdoor maken we het gebouw meer geschikt voor allerlei activiteiten in een mooie omgeving. Ook de toiletgroep kan een opknapbeurt gebruiken. We willen graag nieuw sanitair, een baby verschoonplek en een nieuwe frisse kleur. We hopen dat u ons door op ons te stemmen een handje helpt! Alvast hartelijk dank.

Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Vraag ze ook om tussen 4 en 25 oktober hun stem uit te brengen op Kruidenhof te Mallum.  Kijk op www.rabobank.nl/noa voor meer informatie.

Let op: alleen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek mogen stemmen. Als u klant bent, bent u niet automatisch lid.


SEPTEMBER

NIEUW, NIEUW, NIEUW!

Op de oever van de Berkel naast de Kruidenhof is afgelopen dagen een groot vlonder geplaatst en een kleinere ernaast. Onder leiding van deskundigen van de Tuinen van Geerdink heeft een club vrijwilligers van de hof gezaagd en getimmerd dat het een lieve lust was. Het is bijna klaar, de laatste hand wordt er aan gelegd.Resultaat: een prachtig groot vlonder voor onder andere educatieve doeleinden. Volgend jaar met de kinderen waterbeestjes vangen in de Berkel!Ook geschikt als buitenlocatie voor bijvoorbeeld een workshop of teambuildingsdag. Vraag naar de mogelijkheden!


Verlichting, popkoor en vogeltaartjesin Eibergse Kruidenhof te Mallum

In het laatste openingsweekend van dit seizoen worden er in Kruidenhof te Mallum in Eibergen nog drie activiteiten gehouden. Dat begint zaterdag 2 oktobermet deelname aan de verlichte wandelroute van de Vrienden van de Mallumse Molen. De tuin biedt die avond een feeërieke aanblik met uitgelichte bomen en pergola’s en tientallen waxinelichtjes. Toegang gratis, vrije gift is welkom.

Zondag 3 oktober treedt popkoor Care for Music op in de Kruidenhof. Deze groep zangers en zangeressen uit Berkelland en omstreken zorgt daarmee voor een muzikale afsluiting van het bezoekseizoen van de tuin. Het koor brengt popnummers van toen en nu, voor elk wat wils. Het concert begint om 14.00 uur, de entree bedraagt deze middag 8 euro, donateurs 5 euro. 

Die zondagmiddag is in de Kruidenhof ook de laatste jeugdactiviteit van dit seizoen. Kinderen kunnen met pompoenen en zaaddozen uit de kruidentuin vogeltaartjes maken, die ze dan komende winter in hun eigen tuin of op het balkon voor de vogels kunnen neerzetten. Aanvang 13.30 uur, meedoen kost 4 euro, opgeven kan via kruidenhofmallum@gmail.com

Na dit weekend gaan de vrijwilligers verder met het grote renovatieproject van de Kruidenhof, waar afgelopen voorjaar een start mee werd gemaakt. Onder andere het bezoekerscentrum en de paden worden flink onder handen genomen, zodat alles er bij de opening komend voorjaar picobello bij ligt.

Op de foto: Popkoor Care for Music

De imker vertelt in de Kruidenhof - 19 september

Imker Guus ten Brinke laat zondag 19 september in  Kruidenhof te Mallum in Eibergen zien hoe bijen honing maken. Het is in eerste instantie een activiteit voor de jeugd, maar volwassenen mogen ook meelopen tijdens de excursie en demonstratie. Ten Brinke beheert de bijenkasten in de Kruidenhof en zorgt ervoor dat de honing in potten komt om ter plekke verkocht te worden. De deelnemers aan deze activiteit mogen uiteraard ook proeven van wat de bijen geproduceerd hebben. 

Hierna mogen de aanwezige kinderen nog waskaarsen maken met echte bijenwas.

Meedoen kost voor kinderen 3,50 euro (inclusief kaarsen maken), volwassenen betalen 3 euro. Opgeven kan tot en met vrijdag 17 september via kruidenhofmallum@gmail.com


Oogstfeest zondag 12 september

Poëzie, muziek en groenten en bloemen uit de tuin, dat zijn de ingrediënten voor het oogstfeest, dat zondag 12 september wordt gehouden in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen. De Eibergse dichteres Mariëlla Vermeer en de eveneens Eibergse singer-songwriter Miranda Rooks zullen optreden in het intieme amfitheater in de tuin en rondom het terras worden veel oogstproducten te koop aangeboden. Ook bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren is van de partij met materialen voor bloemschikken. Het oogstfeest begint om 13.30 uur. Toegang 3 euro, donateurs gratis.


AUGUSTUS

 DE KRUIDENHOF PRESENTEERT:

Zaterdag 21 augustus: WOOLF

Een muziektrio, bestaande uit drie zingende en gitaarspelend vrouwen, met onder andere de Eibergse Ellen Tackenkamp. Hun optreden in Eibergen is onderdeel van de Garden Tour waar ze het hele land mee doortrekken.

De drie singer-songwriters zingen en spelen eigen harmonieuze, meerstemmige liedjes ook terug te vinden op hun vorig jaar uitgebracht EP. In hun muziek zijn invloeden terug te horen van zowel Crosby, Stills, Nash and Young als The Supremes, The Andrews Sisters en The Staves. Woolf maakt deze zomer een Garden Tour door het land en doet daarbij ook de Kruidenhof aan. Vanaf 14.00 uur. Entree 8 euro (donateurs 5,-)

Zondag 22 augustus: DAPHNE HODES&FRIENDS

Voor de tweede keer dit seizoen speelt gitariste Daphne Hodes met haar zangvrienden Marieke van Rooijen, Andreas Haakshorst en Saskia Ankersmid op  ons terras. Met z’n vieren staan zij garant voor een afwisselend optreden met popcovers en Latin songs. Ze treden eerst op in duo’s en sluiten het concert af met een swingend optreden met z’n vieren.  Het publiek was zeer enthousiast tijdens hun vorige optreden in juni. Vanaf 14.00 uur. Entree 8 euro (donateurs 5,-)

Zondag 22 augustus pannenkoeken bakken voor de jeugd. De kinderen mogen zelf (onder deskundige begeleiding) de tuin in om kruiden en bloemen te plukken om hun pannenkoeken mee te versieren. Meedoen kost 4 euro en opgeven kan tot en met 20 augustus via kruidenhofmallum@gmail.com


Diner in de tuin

Donderdag 12 augustus was het dan toch zover: een prachtige zomeravond voor het eerder uitgestelde diner in de Kruidenhof in samenwerking met het Muldershuis. Her en der op de paden in de tuin, tussen de bloemen, langs de vijver, onder de pergola stonden prachtig gedekte tafeltjes, waarop het team van het Muldershuis een heerlijke maaltijd serveerde, deels ter plekke in de tuin klaargemaakt in een buitenoven.

Compliment aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt en wat de dinerende gasten betreft (er waren er 25) zeker voor herhaling vatbaar. 


Klimtoestel

Het stond er al even, maar nu is het officieel goedgekeurd, ons klimtoestel. En meteen werd er afgelopen weekend volop gebruik van gemaakt. Kinderen er op en ouders gezellig keuvelend ernaast. Wat een fijne aanwinst, ook voor volwassenen leuk om even onze grandioos bloeiende tuin vanuit de hoogte te overzien.

En ook deze week is er weer avondopenstelling op woensdag. Van 16.00 tot 20.00 uur. Kom genieten van de rust, de avondzon en de bijzondere sfeer tijdens deze uurtjes. Voor de fotografen: de tuin is ook zo prachtig in het strijklicht.
Hierna nog twee keer: op 18 en 25 augustus. Mis het niet!


8 augustus: Kunst maken met kruiden

Kunstenares Hilde Grooters uit Eibergen gaat zondag 8 augustus in de Kruidenhof in Eibergen met kinderen keramiekkunst maken. Kinderen gaan aan de slag met klei en kruiden en maken zo een klein kunstwerk dat zij thuis kunnen ophangen. Maar eerst neemt de kunstenares alle werken met zich mee naar haar atelier, om ze daar in de oven te bakken. De kinderen krijgen bericht wanneer zij hun kant-en-klare kunstwerk in de Kruidenhof kunnen afhalen. De workshop begint om 13.30 uur en deelname bedraagt 5 euro. Opgave kan tot en met vrijdag via kruidenhofmallum@gmail.com


JULI

Avondopenstelling

De Kruidenhof is niet alleen mooi in de ochtend en de middag, maar ook in de avonduren. Regelmatig krijgen we dan ook verzoeken van bezoekers om de tuin 's avonds open te stellen. Vooral voor fotografen zijn de late middaguren en de vroege avonduren een fijn tijdstip.
Om hieraan tegemoet te komen is de tuin de komende vijf woensdagen ook geopend tussen 16.00 en 20.00 uur. Om te beginnen op woensdag 28 juli en daarna nog op 4, 11, 18 en 25 augustus. Toegang 3 euro, donateurs gratis.


Op zoek naar geneeskrachtige kruiden op 25 juli

Wat kun je doen als je jeuk hebt door een brandnetel? Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen hier zondagmiddag achter komen tijdens de kruidensafari in Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Onder deskundige leiding gaan ze de tuin in om kruiden en bloemen te plukken. Ze leren zo de geneeskrachtige werking van een aantal planten en maken hun eigen natuurlijke EHBO-trommeltje.  Daarna gaan ze ook nog van alles plukken om een vrolijk gekleurd kopje thee van te zetten.

De activiteit begint om 13.30 uur en het is handig om zelf een doosje of bakje mee te brengen om de EHBO-kruiden in te doen. Deelname bedraagt 2,50 en opgave kan via kruidenhofmallum@gmail.com


18 juli High Tea

Eens per jaar slaan de vrijwilligers van de Kruidenhof te Mallum in Eibergen aan het bakken voor de High Tea. Die komende zondag op het programma staat. Deze keer met een buitenlands tintje, doordat ook de statushouders die via het project Samen Berkelland actief zijn in de tuin, een bijdrage leveren. Allerlei zoete en hartige heerlijkheden om van te genieten. En dat alles onder de muzikale klanken van de Jazz Jump Seven. Zij spelen relaxte oude stijl jazz afgewisseld met dixieland. De muzikanten maken deel uit van Jazzewind uit Winterswijk, een vereniging voor muzikanten die buiten hun vaste orkesten met elkaar in verschillende samenstellingen musiceren. Ze treden op tussen 14.00 en 16.00 uur.

De toegangsprijs is deze middag 8,50 euro en dat is inclusief bezoek aan de tuin, iets te drinken en drie versnaperingen naar keuze. Donateurs betalen 5,50 euro.


Koken met kruiden en bloemen

Wil je wel eens weten welke kruiden en bloemen je kunt gebruiken om lekker mee te koken? Kom dan zondag 11 juli naar de Kruidenhof koken, want dan is er een kookworkshop voor kinderen. We gaan verse kruiden en bloemen in de tuin plukken en er daarna diverse lekkere hapjes mee maken, die we tot slot samen opeten.  

Zin om mee te doen? Geef je dan voor vrijdag op via kruidenhofmallum@gmail.com. De kookworkshop is van 13.30 tot 15.00 uur. Deelname kost 4 euro.


JUNI

Popmuziek en latin songs in de Kruidenhof 

Gitariste en gitaardocente Daphne Hodes en haar eveneens professioneel muzikale vrienden Marieke van Rooijen, Andreas Haakshorst en Saskia Ankersmid treden zondagmiddag 20  juni op in de Kruidenhof. Het wordt een afwisselend concert met zang en gitaarmuziek. Daphne en haar vrienden nemen het publiek in drie verschillende sets mee op reis door verschillende genres, waarbij Daphne haar zingende vrienden begeleidt op een akoestische gitaar. Zelf doet ze tijdens dit optreden de backing vocals. Daphne en zangeres Marieke laten mooie kleine popliedjes horen. Met jazz-zanger Andreas vormt Daphne het duo Sonhos Latinos en zij nemen de luisteraars mee naar een heel andere wereld, die van de tango’s en de bossa nova’s. Hierin komen de genres klassiek en jazz bij elkaar. Daphne en Saskia tenslotte spelen popmuziekcovers met meerstemmige zang en in een eigen jasje gestoken.

Daphne Hodes rondde in 2015 de opleiding klassiek gitaar aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede af. Ze is, zoals ze zelfs zegt, verslaafd aan gitaar spelen. Sinds begin 2018 vormt ze ook een muzikaal duo met Marieke van Rooijen.

Daphne en Saskia zijn al vriendinnen sinds hun elfde, toen ze samen op de muziekschool zaten. Ze hebben vele jaren samen gespeeld met medemuzikanten en ook nu nog treden ze regelmatig samen op. Het repertoire bestaat voornamelijk uit akoestische popmuziek covers.

Tot slot speelt het viertal deze middag ook een aantal nummers met z’n allen. Hun concert begint om 14.00 uur. Kaarten kosten 8,50 euro (donateurs 5,50), inclusief een wandeling door de Kruidenhof.


Foto: Gitariste Daphne Hodes


Zondag 13 juni weer muziek in de Kruidenhof!

Behalve een workshop natuurfotografie voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12  hebben we zondag ook weer muziek in de tuin. Een paar weken geleden kon het nog niet doorgaan, maar komende zondagmiddag mag het weer! Een aantal leden van de Djembé Joy Groep verrast de toehoorders met een nieuw programma, waar niet alleen trommels, maar ook diverse andere instrumenten aan te pas komen. Zij spelen tussen 14.00 en 16.00 uur, bij goed weer in het amfitheater van de Kruidenhof. Toegang 8 euro, donateurs 5 euro.


Workshop natuurfotografie

Zondag 13 juni is onze volgende jeugdactiviteit: natuurfotografie met een professionele fotograaf voor kinderen vanaf groep 3, met eigen camera of smartphone. Maximaal 7 deelnemers, kosten €2,50. Aanmelden kan via kruidenhofmallum@gmail.com


MEI

Werkdag NL Doet en start bouwen klim- en klautertoestel

Afgelopen vrijdag, 29 mei, was er weer een werkdag in het kader van NL Doet. Er is een begin gemaakt met het aanleggen van de speelplek en het bouwen van het klim- en klautertoestel met uitzichtplateaus.


Hoera, we mogen weer open!!

Komende zaterdag 22 mei staan vanaf 13.30 uur de hekken weer open voor bezoekers. Een dag later, op eerste Pinksterdag, wordt onder voorbehoud van de actuele coronaregels de opening muzikaal omlijst door leden van de Djembé Joy Groep. Zij komen met veel verschillende instrumenten naar de tuin om de voorjaarspracht in de tuin met hun wereldmuziek extra luister bij te zetten. Ze spelen tussen 14.00 en 16.00 uur.

Normaliter is de Kruidenhof op maandag gesloten, maar in verband met Pinksteren wordt hierop maandag een uitzondering gemaakt. Dan gelden ook de weekend-openingstijden van 13.30 tot 16.30 uur.

Volgend weekend hebben we een activiteit voor de jeugd. Zondag 30 mei mogen kinderen waterbeestjes vangen in de vijver en in een aquarium plaatsen om te bestuderen en observeren. Van 13.30 tot 15.00 uur. Deelname 2,50 euro. Van te voren opgeven is noodzakelijk en kan via kruidenhofmallum@gmail.com

De tuin is in het weekeinde geopend van 13.30 tot 16.30 uur, op dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur en ’s morgens als er in de tuin wordt gewerkt. De entree bedraag 3 euro per persoon, kinderen tot 10 jaar gratis.


Beplanting voedselbos

Het voedselbos bij de Kruidenhof is zo goed als klaar. Aan vrijwilligers Rob en Diddy Hoogstraten de eer om de laatste planten in de grond te zetten. Het betrof Japanse gember, een plant die volgens het echtpaar niet in het bos mag ontbreken en die zij bij wijze van cadeau daarom aan de Kruidenhof hebben geschonken.
Van de Zingiber mioga, zoals de wetenschappelijke naam van de Japanse gember luidt, zijn de jonge scheuten en de bloemen eetbaar. De wortel niet, die is giftig.


APRIL

Sneak peek vanaf uitzichtspunt

Hoewel winkels en terrassen weer open zijn, heeft de Kruidenhof hiervoor nog geen toestemming gekregen. We snappen natuurlijk wel, dat bezoekers staan te popelen om te genieten van de voorjaarsbloei en een kijkje willen nemen naar de eerste aanzet van onze metamorfose, maar helaas, dat moeten we nog even uitstellen. Toch blijft het een fijn vooruitzicht en over uitzicht gesproken, iedereen kan wel alvast een sneak peek krijgen vanaf het nieuwe uitzichtspunt aan de achterkant van de tuin, buiten de omheining. Daar hebben we een kleine verhoging gemaakt, waardoor je mooi zicht op een deel van onze groene oase hebt. Kun je toch alvast een beetje genieten. Hopelijk kunnen we jullie zo spoedig mogelijk binnen ontvangen. Tot gauw!

Het uitzichtpunt aan de achterkant van de Kruidenhof, buiten de tuin.
Zicht op de tuin vanaf het uitzichtpunt.


MAART

Renovatieproject Kruidenhof te Mallum BIO is begonnen! Alle updates rondom het project zijn vanaf nu te vinden op deze pagina: Laatste nieuws.


Lente op komst
Foto's door Jan Lenderink

« van 16 »

FEBRUARI

Binnenkort beginnen we met de metamorfose. Het blijft nog even een verrassing wat we gaan doen. Alvast een tipje van de sluier: het heeft iets met eten te maken…


Vorig weekend werden we verrast met een grote lading sneeuw. Dat leverde prachtige winterse beelden op. Bekijk onderstaande fotoreportage om te zien hoe de Kruidenhof er momenteel bij ligt. De foto's zijn gemaakt door Jan Lenderink.

Sneeuw en een uitgebloeide bloem, samen een kunstwerk
« van 14 »

JANUARI

Vrijwilligster Lies liep even de Kruidenhof in om te kijken of de bollen al opkwamen. Hier en daar bloeide een enkel sneeuwklokje, maar de Helleborus en Cyclaam stonden er al uitbundig bij. Op naar het voorjaar! 


Seizoen 2020

DECEMBER

Alle vrijwilligers van de Kruidenhof werden deze week verrast met een cadeautje als dank voor hun inzet in dit jaar. Een pindasliert voor de vogels en een amaryllisbol voor henzelf.

Namens alle vrijwilligers wensen we iedereen, maar vooral onze donateurs en bezoekers aangepaste, maar mooie feestdagen.


NOVEMBER

Vrijwilligers Kruidenhof te Mallum krijgen van Groen Links het ‘Groene Lintje 2020’

Zaterdag 21 november om 15 uur mocht onze vrijwilliger Roel het Groene Lintje van Groen Links Berkelland in ontvangst nemen. Met bijpassend speldje en een bedrag van € 150,- voor de vrijwilligers.

Tegelijk met de uitreiking in Ruurlo werd er een boom geplant door een nieuwe organisatie: ‘Groene verbinding’. Van hen kregen we een pot Reurlse tuinhoning.

OKTOBER

Prachtig bedrag dankzij leden Rabobank!

Tijdens de actie Rabo ClubSupport is maar weer eens gebleken hoeveel mensen de Kruidenhof een warm hart toedragen. We kregen dit jaar maar liefst 1886,88 euro! Dat we daar heel blij mee zijn, moge duidelijk zijn. Dat het geld heel goed van pas komt, lijdt ook geen twijfel. Want komend voorjaar begint ons grote vernieuwings- en renovatieproject. Als dat achter de rug is, kunnen we jullie, onze bezoekers, nog meer moois bieden dan we tot nu al hebben gedaan. Dus hartelijk dank voor jullie stemmen!


SEPTEMBER

Kinderen maken kunst in Kruidenhof

Kinderen kunnen zondag 20 september hun fantasie de vrije loop laten gaan tijdens de workshop Tussen kunst en kruiden in Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Onder leiding van creatieve duizendpoot Josefien Geerdink kunnen zij van allerhande materialen een kunstwerk knutselen voor in hun eigen tuin of huis. De activiteit begint om 13.30 uur en er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Deelname  bedraagt 1,50 euro en opgave van te voren is noodzakelijk. Dit kan tot vrijdag 18 september via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 39449416.  


Foto's beeldhouwen met Cees Hartgers


Beeldhouwen op 6 september

Kunstenaar Cees Hartgers gaat op zondag 6 september met kinderen beeldhouwen in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Hartgers begeleidt de jeugdige deelnemers in het maken van een beeldje, waarbij hun eigen fantasie een grote rol speelt. Opgave is noodzakelijk en kan tot uiterlijk vrijdag 4 september via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 3944 9416. . Deelname kost 1,50 euro en de activiteit start om 13.30 uur. er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen.


AUGUSTUS

Koken met kruiden op 16 augustus

Jonge koks kunnen zondagmiddag vanaf 13.30 uur terecht in de Kruidenhof voor een kookworkshop. Ze gaan eerst de tuin in om eetbare bloemen en kruiden te plukken, die ze daarna in diverse gerechtjes kunnen verwerken. Deelname 1,50 euro. Opgave is noodzakelijk via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 3944 9416. 


Veel waterbeestjes gevangen

Er was veel belangstelling voor het vangen van waterbeestjes in de Kruidenhof. Gewapend met een vangnet zaten kinderen op hun hurken rondom de vijver en vingen veel diertjes, zoals salamanders, waterspinnen en watertorren. Ze lieten hun beestjes los in een groot aquarium, waarna ze met een loep bestudeerd werden. Aan het eind van de activiteit werden alle waterdiertjes weer teruggezet in de vijver. 


In memoriam Johan Geerdink

Met pijn in het hart nemen wij deze week afscheid van Johan Geerdink, de man die voor onze Kruidenhof zo belangrijk is geweest en blijft. Hij was lang ziek en overleed op woensdag 29 juli.

Johan is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de aanleg van de Kruidenhof. Het idee voor het aanleggen van een kruidentuin in Eibergen ontstond in 1999 in het kader van plattelandsvernieuwing. 

Er werd een mooie plek voor de kruidentuin gevonden in het beschermde dorpsgezicht van Mallum. De plek waar op dat moment tennisbanen lagen. Een plek ook, die om een bijzonder ontwerp vroeg. Niet vreemd, dat een bijzonder mens als Johan hierbij betrokken raakte. Bij de aanleg van de tuin bleef hij dicht bij de natuur en gebruikte organische, aan de natuur ontleende vormen. Zo veel mogelijk met hergebruik van materialen die op locatie beschikbaar waren, zoals het gravel van de tennisbanen waarmee de paden werd verhard.

De kracht van Johan zat niet alleen in de natuurlijke vormgeving van de tuin. Zijn kracht zat ook in de samenwerking met de vele vrijwilligers die ondersteund door de medewerkers van zijn hoveniersbedrijf De Tuinen van Geerdink binnen het budget het gehele ontwerp hebben gerealiseerd. 

Voor Johan hield het bij de aanleg niet op. Hij bleef als adviseur en vrijwilliger betrokken bij de Kruidenhof. Hij had een duidelijk beeld van hoe de tuin zich zou kunnen ontwikkelen. Voor vragen en ideeën was hij altijd beschikbaar. Zijn antwoorden waren altijd verbonden met zijn visie op de tuin.

Na ruim 15 jaar is groot onderhoud aan en vernieuwing van de tuin nodig. Johan heeft vorig jaar, toen zijn ziekte het nog toeliet, de ontwerpschetsen gemaakt. Daar zijn wij heel blij mee. Zo maken wij ook in de toekomst nog dankbaar gebruik van zijn kennis en creativiteit. 

In de loop van dit jaar heeft Johan zijn betrokkenheid bij de Kruidenhof overgedragen aan zijn zoon Tobias. Samen met hem zullen wij er zorg voor dragen, dat de inspiratie en creativiteit van Johan zichtbaar aanwezig zullen blijven. Wij streven er naar om in zijn geest te vernieuwen en door te ontwikkelen. Met hem in onze gedachten zal dat zeker lukken.


JULI

Van bij tot honing, de imker vertelde

Hoe hard vliegt een bij? Antwoord: 40 km per uur! Dat was een van de vragen die zondag 19 juli werd gesteld door de kinderen die naar de Kruidenhof waren gekomen voor de excursie met imker Guus ten Brinke. De kinderen konden aan den lijve ondervinden hoe het was om een imkerskap op te hebben en ze zagen bijen van dichtbij in een bijenkast krioelen. Imker Guus vertelde alles over het leven en werk van de bij. Tot slot proefden ze van de vers geslingerde lindehoning, gemaakt door bijen uit de Kruidenhof . Die is trouwens ook ter plekke te koop en superlekker!


Kruidige, bloemrijke pannenkoeken

Een enthousiast groepje jonge kinderen deed  12 juli mee aan de eerste activiteit van het zomerjeugdprogramma van de Kruidenhof. Ze begonnen met het uitkiezen proeven en plukken van diverse kruiden en bloemen en wat ze lekker en mooi genoeg vonden voor hun pannenkoek, deden ze in een bakje. Daarna bakten ze pannenkoeken met meel van de buren, de Mallumse molen. Met honing erop van de bijen uit de kruidentuin was het daarna smullen geblazen! 


Enkele kinderen gaven zich meteen op voor de volgende activiteit, komende zondag 19 juli. Dan komt de vaste imker van de  Kruidenhof, Guus ten Brinke, het een en ander vertellen en laten zien over het leven van de bij. En daar hoort natuurlijk honing proeven bij!


Deelname voor kinderen bedraagt 1,50 euro, begeleidende ouders betalen de normale entreeprijs van 3 euro. De activiteit begint om 13.30 uur.


Zomerprogramma

In de Kruidenhof begint op zondag 12 juli een nieuw zomerprogramma, speciaal voor kinderen. Maar hun ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom! De activiteiten lopen uiteen van pannenkoeken bakken en kruidensafari tot natuurfotografie en waterbeestjes kijken. Voor meer info zie activiteitenoverzicht.


JUNI

De Kruidenhof is weer open!

Weliswaar niet de hele week, maar in verband met de coronacrisis alleen in de weekenden. Tijdens het eerste openingsweekend kwamen er al weer redelijk wat bezoekers. Zij konden genieten van de kunst van keramiste Hilde Grooters uit Eibergen, die een flinke hoeveelheid werken tussen  het groen heeft geplaatst. Wij zijn blij dat ze erin heeft toegestemd om haar kunstwerken voorlopig nog te laten staan, zodat er nog veel meer mensen van kunnen genieten de komende tijd. Beeldige beelden van vogels en andere dieren, afgewisseld met beeldhouwwerk van Cees Hartgers, kunstenaar en vrijwilliger in de Kruidenhof.

Hilde Grooters

 Dat de tuin voorlopig alleen in de weekenden open is, heeft ook te maken met corona. Normaal gesproken zorgen de begeleiders en cliënten van de dagbesteding van Estinea door de week voor de openstelling, maar zij komen nu tijdelijk niet in de tuin.

Cees Hartgers

Gezinnen en kinderen

 Ondertussen wordt er hard gewerkt om toch nog extra activiteit in de tuin te krijgen deze zomer, nu de maandelijkse optredens niet door kunnen gaan. Voor gezinnen of kinderen die er op hun eentje op uit willen, start binnenkort het zomerprogramma met spannende, leerzame, leuke, vrolijke en lekkere activiteiten. Binnenkort meer!

Hilde Grooters

Schenking Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

De Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek heeft de Kruidenhof 500 euro geschonken als steun in deze tijden van corona. De bank is nauw betrokken bij lokale organisaties en draagt in deze moeilijke periode lokale verenigingen en stichtingen een warm hart toe. De bank is trots op de Achterhoek waar vele organisaties zich inzetten voor hun omgeving. Dit betekent echter ook dat velen zijn geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Ter ondersteuning van al deze verenigingen en stichtingen heeft de Rabobank het Coöperatief Fonds in het leven geroepen. Ook de Kruidenhof heeft een beroep gedaan op dit fonds en daaruit dus 500 euro ontvangen. Waar we uiteraard heel blij mee zijn, want net als veel anderen hebben wij ook dit seizoen te maken met inkomstenderving.


Kruidenhof in Eibergen weer open en start meditatiecursus

Kruidenhof te Mallum in Eibergen gaat zaterdag 6 juni weer open voor publiek. Ook zondag 7 juni is de tuin open van 13.30 tot 16.30 uur. Ter gelegenheid van de uitgestelde opening zal tijdens dit weekeinde her en der in de tuin keramiekkunst van de Eibergse Hilde Grooters te zien zijn.

Op doordeweekse dagen blijft de Kruidenhof voorlopig gesloten. Dat heeft te maken met de afwezigheid van cliënten en medewerkers van Estinea, die door de coronauitbraak tijdelijk niet aanwezig zijn. Normaliter nemen zij een deel van het onderhoud en de openstelling van de tuin voor hun rekening. 

Het onderhoud rust nu volledig op de schouders van de tientallen vrijwilligers van de Kruidenhof. Sinds de maatregelen rond het coronavirus hebben zij de afgelopen maanden in kleine ploegjes er steeds voor gezorgd, dat de hof niet verwilderde. Volgens enkele van hen ligt hij er nog mooier bij dan vorig jaar om deze tijd. Dat heeft wellicht te maken met het feit, dat een aantal vrijwilligers vaker en langer in de tuin aan het werk is. Om met een van hen te spreken: ,,We kunnen niet veel anders doen”. 

De komende zomer zullen er geen extra activiteiten in de Kruidenhof worden gehouden, wat normaliter wel het geval is. Uitzondering daarop is de cursus Zen-meditatie, die in kleine groepen wordt gehouden. Deze begint op donderdag 11 juni. Deelname kost 5 euro  per keer (inclusief bezoek aan de tuin) of 45 euro voor 10 bijeenkomsten. Tijdstip: iedere donderdag van 10.30 tot ongeveer 12.00 uur. Opgave van tevoren is noodzakelijk en kan via 06 1543 2553  of mailen naar famhartgers@icloud.com

Vrijwilligers van de Kruidenhof te Mallum zijn dagelijks druk met het onderhoud van de tuin
(foto PR Kruidenhof te Mallum)

APRIL

Voorjaarsbloeiers

De Kruidenhof is nog dicht, vanwege de coronomaatregelen, maar we gunnen iedereen toch een kijkje in de tuin met de foto's van vrijwilligers Jan Lenderink en Rob Hoogstraten. Zij nemen u mee langs mooie plekjes met voorjaarsbloeiers. Ondertussen gaat het onderhoud aan de tuin door, maar wel in beperkte mate. Vrijwilligers werken er dagelijks twee aan twee, volgens een speciaal opgezet schema. Want de natuur trekt zich natuurlijk niets aan van de maatregelen en we willen uiteraard wel, dat de tuin er mooi bij ligt als de hekken weer open kunnen. We houden u op de hoogte via onze website, Facebook en Instagram.

« van 20 »

Openingsperiode 2020

In verband met de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis is de opening van het seizoen voorlopig verschoven naar zaterdag 6 juni. Wij hopen dit op zondag 7 juni extra luister bij te kunnen zetten met een vrolijk muzikaal spektakel. Houd onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten!


MAART

LENTEWEEKEND EIBERGEN AFGELAST IN VERBAND MET CORONA-VIRUS

In verband met de te verwachten ontwikkelingen rondom het corona-virus heeft de organisatie van het Lenteweekend Eibergen besloten het evenement op 2 en 3 mei 2020 niet door te laten gaan. Het Lenteweekend trekt jaarlijks duizenden bezoekers  van alle leeftijden en de organisatie wil het risico op besmetting voor bezoekers, standhouders en vrijwilligers vermijden. Te meer daar er grote onzekerheid heerst over hoe de situatie zich de komende weken zal ontwikkelen.

Omdat het evenement tijdgebonden is, is er geen nieuwe, uitgestelde datum vastgesteld. Het eerstvolgende Lenteweekend Eibergen is, ijs en weder dienende, 1 en 2 mei 2021.


Voortgang van de tuin

De tuin wordt langzaamaan weer groen en vrijwilligers zijn druk in de weer om de wintertooi plaats te laten maken voor de lentetooi.

Langs het bospad steken de bollen al weer flink de kop op en zijn bloeiende planten te zien, zoals de auberginekleurige Helleborus.

De vijver in de ochtendzon.

Het bankje langs het bospad wacht op bezoekers, die vanaf mei weer volop kunnen genieten van het uitzicht op de Mallumse watermolen.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Jan Lenderink.


JANUARI

De eerste tuinwerkdag, in het kader van NLdoet

De eerste tuinwerkdag van 2020 vindt plaats op vrijdag 13 maart, tijdens NLdoet. Meer informatie over de inhoud van deze dag is te vinden op https://www.nldoet.nl/klus/tuinwerkdag-kruidenhof-te-mallum . Ook het inschrijven om deel te nemen aan de tuinwerkdag doet u via deze site.

Dan nog wat praktische informatie voor de dag zelf:
- We beginnen om 9.00 uur.
- Kan je maar een deel van de dag, dan ben je ook van harte welkom!
- We gaan ’s middags door tot dat het werk klaar is of onze eigen energie op is, maar uiterlijk tot 15.30 uur.
- Er wordt voor koffie, thee en een kop soep gezorgd. Wel een eigen boterham meenemen.

Tuinwerkdag NLdoet 2019

Seizoen 2019

DECEMBER

Pompoensoep tijdens midwinterwandeling

Op zondag 22 december vond de jaarlijkse Midwinterhoornwandeling plaats. Onderweg konden wandelaars her en der een warme versnapering nuttigen. Zo ook bij de Kruidenhof, waar koffie, thee en pompoensoep uitgedeeld werd. Dit laatste viel erg in de smaak bij veel bezoekers. Hieronder delen we daarom het recept.

Pompoensoep van de Kruidenhof

Voor 4 personen: 

Ongeveer 700 gram schoongemaakte pompoen in blokjes (iedere eetbare pompoen kan gebruikt worden, voorkeur een flessenpompoen). 2 eetl. Olijfolie; 2 grote gesneden uien; 1 teen knoflook uit de knijper; 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngehakt; 1 tl. Curry pasta, merk Patak, verkrijgbaar bij de supermarkt (naar smaak, wil je de soep pittiger, doe je iets meer; 1 liter groentebouillon; eventueel zout en peper.

In een grote pan ui goudbruin fruiten, knoflook en chilipepers, bak 1 minuut,  voeg pompoen toe en bak 5 minuten, de laatste minuut de curry pasta toevoegen, blijven roeren, het bakt anders aan. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 25 minuten pruttelen. Is de soep afgekoeld, dan met een blender of in een keukenmachine pureren. 

En dan als kroon op het geheel: de soep wordt nog lekkerder geserveerd, wanneer er een scheutje room toegevoegd wordt. En een flinke lepel Pernod, dan weet je niet wat je proeft. 

Smakelijk eten.


OKTOBER

Mooi extraatje!

De Kruidenhof is 616,84 euro rijker! En dat hebben we te danken aan iedereen die tijdens de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek op ons heeft gestemd. Heel fijn om te weten dat er zoveel leden van deze bank ons een warm hart toedragen. We zullen het goed gebruiken om onze tuin nog mooier te maken, zodat we er met al onze vrienden nog meer van kunnen genieten. Dank! Ook aan de Rabobank, de deze mooie actie ieder jaar weer organiseert.

13 oktober sluiten we het seizoen af, maar op 2 en 3 mei gaat de tuin tijdens het Lenteweekend weer open. Misschien gaat tussendoor ook nog een keer het hek open, want momenteel zijn we in overleg met de midwinterhoorngroep Eibergen om eventueel mee te doen aan hun winterwandeling  op zondag 22 december. U hoort van ons!


Afsluiting seizoen

Laatste openstelling van dit seizoen: zondag 13 oktober van 13.30 tot 16.30 uur.

Het tuinseizoen is al weer bijna voorbij. Op zondag 13 oktober sluiten we de openstellingsperiode van dit jaar af. We kijken terug op een mooi seizoen, met als laatste uitgebreidere activiteit de lichtjesavond op zaterdag 21 september in samenwerking met de Vrienden van de Mallumse Molen. Zij hadden een verlichte avondwandeling in de omgeving uitgezet en de belangstelling hiervoor was onverwacht groot. De Kruidenhof was ook in de route opgenomen, met als gevolg dat er die avond zo'n 450 wandelaars door onze feeëriek verlichte tuin liepen.

Een mooie samenwerking, waar ook het Vunderink, het Muldershuis, de Kastanjefabriek en het Labyrinth bij betrokken waren. De Kruidenhof was die avond gratis toegankelijk, maar er stond wel een pot voor vrije giften en tezamen met de verkoop van koffie en thee konden we op deze avond toch de kas spekken. 

Oogstfeest

Een week eerder hadden we de jaarlijkse oogstmiddag. De weergoden waren ons goed gezind en mede daardoor mochten we veel bezoekers ontvangen. Die natuurlijk ook op de oogstproducten af kwamen. Zodat menigeen met een pot chutney of jam, een fraai bloemstuk of vogelvoederstation naar huis ging. Fijne samenwerking ook deze keer weer met zorg- en bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren.


SEPTEMBER

Lichtjesavond in Kruidenhof

Na een geslaagde versie vorig jaar, wordt zaterdag 21 september weer een lichtjesavond in de Kruidenhof gehouden. Diverse plekken in de Kruidenhof zullen fraai uitgelicht worden en her en der verspreid staat brandende waxinelichtjes en fakkels. De tuin biedt dan een feeërieke aanblik.

De lichtjesavond is deze keer georganiseerd in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Mallumse Molen. Deze vrienden hebben voor deze avond een lichtjes-wandelroute uitgezet, waarin ook onze tuin is opgenomen. In de Kruidenhof branden de lichtjes van 19.30 tot ongeveer 22.30 uur. 

In het Muldershuis treedt die avond gitarist Mart Hillen op, die vorig jaar een zeer succesvol optreden in de Kruidenhof verzorgde. 

Er wordt die avond in de tuin geen entree geheven, maar wel zal er een pot staan waarin bezoekers een vrije gift kunnen deponeren.


Oogstfeest

Het jaarlijkse Oogstfeest in de Kruidenhof wordt deze keer op zondag 15 september gehouden. Ook ditmaal is bloemenboerderij De Scholte weer van de partij. Samen met vrijwilligers van de tuin maken zij bloemstukjes die ter verkoop worden aangeboden. Verder zijn er diverse geoogste tuinproducten, al dan niet verwerkt in jam of chutneys, te koop. Ook worden er tuinattributen verkocht, zoals vogelvoederhuisjes. Deze zijn gemaakt door cliënten van Estinea, die wekelijks ook in de Kruidenhof actief zijn.

De Kruidenhof is 15 september open van 13.30 tot 16.00 uur.


MET UW STEM MAKEN WE DE KRUIDENHOF NOG MOOIER!

Bent u lid van de Rabobank? Dan kunt u uw stem laten gelden voor de Kruidenhof. Ieder jaar doen we mee aan de Rabobank-actie Hart voor de Achterhoek. Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stelt een bedrag ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij hen bankieren. Als lid van de bank ontvangt u voor de stemperiode per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van donderdag 5 september tot en met donderdag 19 september kunt u via een stemsite uw stem uitbrengen op de verenigingen en/of stichtingen die u een warm hart toedraagt. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting mogen worden uitgebracht. Het zou geweldig zijn als twee van uw stemmen naar onze tuin gaan. Vorig jaar leverde de actie ons ruim 666 euro op. Geld dat we heel goed kunnen gebruiken om de Kruidenhof mooi te houden.

Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Vraag ze ook om tussen 5 en 19 september hun stem uit te brengen op Kruidenhof te Mallum.  Kijk op www.rabobank.nl/noa voor meer informatie.

Let op: alleen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek mogen stemmen. Als u klant bent, bent u niet automatisch lid.


AUGUSTUS

AANSTAANDE WOENSDAG 28 AUGUSTUS IS DE TUIN GESLOTEN I.V.M BRIDGEDRIVE.


La chanson en balade tijdens Berkelfestival

Het Berkelfestival gaat over grenzen en de muzikale middag die hetzelfde weekeinde in de Kruidenhof wordt gehouden, sluit daar naadloos op aan. La chanson en balade (Het chanson op reis) heet het programma waarin drie musici het publiek een paar uur zullen vermaken. Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis, allen uit de regio, zullen bekende en minder bekende Franstalige liederen ten gehore brengen. Ze zingen en spelen nummers van Piaf, Brassens, Lenorman, Duteil en Brel, maar ook eigen composities in de Franse taal.
Hun optreden is op zondag 25 augustus vanaf 14.00 uur. De tuin is open vanaf 13.30 uur. Toegangsprijs 5 euro (donateurs 2,50 euro).


JULI

High Tea en jazzmuziek

Tijdens de High Tea op zondag 28 juli is er ook een muzikaal optreden van Jazz Jump Seven. Zeven muzikanten die deel uitmaken van Jazzewind uit Winterswijk, een vereniging voor muzikanten die buiten hun vaste orkesten met elkaar in verschillende samenstellingen willen musiceren.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen de bezoekers niet alleen genieten van iets te drinken en versnaperingen, maar ook van jazzmuziek. Mainstream jazz met wat uitstapjes in de richting van de oude stijl en de populaire muziek uit de jaren 50 van de vorige eeuw. De Kruidenhof, geheel in zomertooi, is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens de High Tea worden behalve thee, koffie en frisdrank ook hartige en zoete versnaperingen geserveerd. Deze zijn gemaakt door culinair ervaren vrijwilligers van de Kruidenhof, deels met ingrediënten uit de tuin.

De toegangsprijs, 7,50 euro, is inclusief bezoek aan de tuin, iets te drinken en drie versnaperingen. Donateurs betalen 5 euro.

Zoete en hartige versnaperingen tijdens de High Tea in Kruidenhof te Mallum in Eibergen (foto: Kruidenhof te Mallum).

JUNI

Optreden Klezmerorkest Freilach, 23-06-2019

Ondanks de hoge temperaturen waren er toch ruim 80 toehoorders, die enorm genoten van de intense klanken van de Jiddische muziek met folkloristische invloeden. Begaafde musici die zich van de hitte onder het afdak niets leken aan te trekken. Wederom een zeer geslaagd concert in de muzikale reeks van dit seizoen. Volgende maand (zondag 28 juli) genieten van dixieland en jazz oude stijl tijdens de High Tea met Jazz Jump Seven en veel zoete en hartige heerlijkheden.

« van 4 »

Op bezoek in Duitse tuinen

Met ons paspoort in de tas stapten we donderdag 13 juni in de bus van Theo Travel, want het jaarlijkse tuinreisje voor de vrijwilligers van de Kruidenhof ging dit jaar naar het buitenland. Deze keer geen Nederlandse maar Duitse tuinen en dat bleek een prima idee.  

De eerste stop was in Steinfurt, waar we de Kreislehrgarten Steinfurt bezochten. Eerst een kop koffie of thee met lekkere homemadekruidkoek van Mirjam, meegenomen in de bus. Vervolgens tijd voor een rondleiding, waarbij bleek dat deze mooie tuin de titel Lehrgarten niet voor niks draagt en dat je nooit te oud bent om te leren, want we staken nog wel het een en ander op. 

Ons tweede aanlegpunt was bij Elisabeth Schwietering in Heek-Nienborg. Zij heef een informele tuin met borders in fraaie combinaties en veel sfeervolle zitjes, waar we dankbaar gebruik van maakten om van een voortreffelijke lunch te genieten. Vooral de luxueuze strandstoel met afdak was populair. 

We besloten ons uitstapje in Waldschlösschen Beckering-Nieman in Wüllen. Hier zijn de bloemen en planten geïntegreerd in de bosrijke omgeving. Eigenaren Christiane en Dirk Beckering bleken een bijzonder gastvrij stel te vormen en in hun bostuin vielen we van de ene verbazing in de andere. Heel wat anders dan de twee voorgaande tuinen, maar daarom niet minder interessant en zeker bijzonder. In hun woonkamer en serre genoten we van bier en borrels. 

Even na zessen draaide onze bus weer de parkeerplaats bij de Pickerhal op en ging iedereen tevreden huiswaarts. Dank aan de organisatie, het was weer prima geregeld en absoluut de moeite waard!

« van 48 »


MEI


6 mei

De tuin is sinds 4 mei officieel geopend! Als aftrap van het seizoen vond afgelopen weekend het Lenteweekend plaats in en rondom Kruidenhof te Mallum. Zo'n 80 standhouders zorgden ervoor dat er genoeg te zien en beleven was in de tuin. De zon en regen bundelden hun krachten samen om de voorjaarsbloemen nog mooier in bloei te laten staan. Al met al waren het weer twee mooie dagen. Voor alle aanwezigen: bedankt voor jullie komst!

« van 8 »

1 mei

De tuin ligt er klaar voor. Voorjaarsbloemen bloeien, de bedden zijn gewied, het malse, lichte lentegroen omzoomt de kruidenvakken, het terras staat klaar. Nu de bezoekers nog.  Zaterdag gaat de tuin weer open, met meteen twee dagen vol activiteit. Wees welkom in de Kruidenhof tijdens het Lenteweekend Eibergen! Samen met Groei&Bloei en een kleine 80 standhouders staan we klaar om u te ontvangen.
Zie ook www.lenteweekend-eibergen.nl

Graag tot zaterdag en zondag!  

« van 10 »

APRIL

29 april

Het weer wordt steeds mooier en daar maken we dankbaar gebruik van in de tuin! Zo is er afgelopen week hard gewerkt aan de vernieuwing van de pergola. Bekijk de foto's om alvast een indruk te krijgen, maar natuurlijk nog beter: kom dit weekend langs tijdens het Lenteweekend op 4 en 5 mei 


9 april

De tuin begint al flink te bloeien! ????
Nog maar minder dan een maand tot de opening van de tuin. We beginnen het seizoen met het lenteweekend op 4 en 5 mei. Kijk voor meer informatie op: www.lenteweekend-eibergen.nl


MAART
15 maart (vrijdag): NLdoet
Net zoals andere jaren was er een belangrijke werkdag in het kader van NLdoet. De tuin moet bevrijd worden van de 'winterlast', zodat het normale onderhoud weer kan plaats vinden. Ongeveer 25 vrijwilligers, waaronder 10 leerlingen en hun docent van het AOC Borculo, hebben deze taak op zich genomen. Ondanks de regen zat de stemming er goed in...


FEBRUARI
Het begint al weer te kriebelen, het voorjaar steekt in de tuin letterlijk de kop op. Niet alleen de vorm van krokussen en sneeuwklokjes, maar ook beeldige knalroze mini-cyclaampjes laten zich gelden. Hetzelfde geldt voor een aantal vrijwilligers, als eerste aanzet voor het nieuwe seizoen druk bezig met het sorteren van de afgelopen zomer en najaar geoogste zaden. Nog even en er kan gezaaid worden. Begin mei gaat de Kruidenhof weer open, met als start het Lenteweekend op 4 en 5 mei!


JANUARI

23 januari: nieuwjaarsborrel

Het begin is er! De vrijwilligers zagen elkaar weer in het nieuwe seizoen op de nieuwjaarsbijeenkomst.

De tuin toonde zich in wintertooi.