Seizoen 2020

APRIL

Voorjaarsbloeiers

De Kruidenhof is nog dicht, vanwege de coronomaatregelen, maar we gunnen iedereen toch een kijkje in de tuin met de foto’s van vrijwilligers Jan Lenderink en Rob Hoogstraten. Zij nemen u mee langs mooie plekjes met voorjaarsbloeiers. Ondertussen gaat het onderhoud aan de tuin door, maar wel in beperkte mate. Vrijwilligers werken er dagelijks twee aan twee, volgens een speciaal opgezet schema. Want de natuur trekt zich natuurlijk niets aan van de maatregelen en we willen uiteraard wel, dat de tuin er mooi bij ligt als de hekken weer open kunnen. We houden u op de hoogte via onze website, Facebook en Instagram.

« 1 van 20 »

Openingsperiode 2020

In verband met de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis is de opening van het seizoen voorlopig verschoven naar zaterdag 6 juni. Wij hopen dit op zondag 7 juni extra luister bij te kunnen zetten met een vrolijk muzikaal spektakel. Houd onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten!


MAART

LENTEWEEKEND EIBERGEN AFGELAST IN VERBAND MET CORONA-VIRUS

In verband met de te verwachten ontwikkelingen rondom het corona-virus heeft de organisatie van het Lenteweekend Eibergen besloten het evenement op 2 en 3 mei 2020 niet door te laten gaan. Het Lenteweekend trekt jaarlijks duizenden bezoekers  van alle leeftijden en de organisatie wil het risico op besmetting voor bezoekers, standhouders en vrijwilligers vermijden. Te meer daar er grote onzekerheid heerst over hoe de situatie zich de komende weken zal ontwikkelen.

Omdat het evenement tijdgebonden is, is er geen nieuwe, uitgestelde datum vastgesteld. Het eerstvolgende Lenteweekend Eibergen is, ijs en weder dienende, 1 en 2 mei 2021.


Voortgang van de tuin

De tuin wordt langzaamaan weer groen en vrijwilligers zijn druk in de weer om de wintertooi plaats te laten maken voor de lentetooi.

Langs het bospad steken de bollen al weer flink de kop op en zijn bloeiende planten te zien, zoals de auberginekleurige Helleborus.

De vijver in de ochtendzon.

Het bankje langs het bospad wacht op bezoekers, die vanaf mei weer volop kunnen genieten van het uitzicht op de Mallumse watermolen.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Jan Lenderink.


JANUARI

De eerste tuinwerkdag, in het kader van NLdoet

De eerste tuinwerkdag van 2020 vindt plaats op vrijdag 13 maart, tijdens NLdoet. Meer informatie over de inhoud van deze dag is te vinden op https://www.nldoet.nl/klus/tuinwerkdag-kruidenhof-te-mallum . Ook het inschrijven om deel te nemen aan de tuinwerkdag doet u via deze site.

Dan nog wat praktische informatie voor de dag zelf:
– We beginnen om 9.00 uur.
– Kan je maar een deel van de dag, dan ben je ook van harte welkom!
– We gaan ’s middags door tot dat het werk klaar is of onze eigen energie op is, maar uiterlijk tot 15.30 uur.
– Er wordt voor koffie, thee en een kop soep gezorgd. Wel een eigen boterham meenemen.

Tuinwerkdag NLdoet 2019

Seizoen 2019

DECEMBER

Pompoensoep tijdens midwinterwandeling

Op zondag 22 december vond de jaarlijkse Midwinterhoornwandeling plaats. Onderweg konden wandelaars her en der een warme versnapering nuttigen. Zo ook bij de Kruidenhof, waar koffie, thee en pompoensoep uitgedeeld werd. Dit laatste viel erg in de smaak bij veel bezoekers. Hieronder delen we daarom het recept.

Pompoensoep van de Kruidenhof

Voor 4 personen: 

Ongeveer 700 gram schoongemaakte pompoen in blokjes (iedere eetbare pompoen kan gebruikt worden, voorkeur een flessenpompoen). 2 eetl. Olijfolie; 2 grote gesneden uien; 1 teen knoflook uit de knijper; 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngehakt; 1 tl. Curry pasta, merk Patak, verkrijgbaar bij de supermarkt (naar smaak, wil je de soep pittiger, doe je iets meer; 1 liter groentebouillon; eventueel zout en peper.

In een grote pan ui goudbruin fruiten, knoflook en chilipepers, bak 1 minuut,  voeg pompoen toe en bak 5 minuten, de laatste minuut de curry pasta toevoegen, blijven roeren, het bakt anders aan. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 25 minuten pruttelen. Is de soep afgekoeld, dan met een blender of in een keukenmachine pureren. 

En dan als kroon op het geheel: de soep wordt nog lekkerder geserveerd, wanneer er een scheutje room toegevoegd wordt. En een flinke lepel Pernod, dan weet je niet wat je proeft. 

Smakelijk eten.


OKTOBER

Mooi extraatje!

De Kruidenhof is 616,84 euro rijker! En dat hebben we te danken aan iedereen die tijdens de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek op ons heeft gestemd. Heel fijn om te weten dat er zoveel leden van deze bank ons een warm hart toedragen. We zullen het goed gebruiken om onze tuin nog mooier te maken, zodat we er met al onze vrienden nog meer van kunnen genieten. Dank! Ook aan de Rabobank, de deze mooie actie ieder jaar weer organiseert.

13 oktober sluiten we het seizoen af, maar op 2 en 3 mei gaat de tuin tijdens het Lenteweekend weer open. Misschien gaat tussendoor ook nog een keer het hek open, want momenteel zijn we in overleg met de midwinterhoorngroep Eibergen om eventueel mee te doen aan hun winterwandeling  op zondag 22 december. U hoort van ons!


Afsluiting seizoen

Laatste openstelling van dit seizoen: zondag 13 oktober van 13.30 tot 16.30 uur.

Het tuinseizoen is al weer bijna voorbij. Op zondag 13 oktober sluiten we de openstellingsperiode van dit jaar af. We kijken terug op een mooi seizoen, met als laatste uitgebreidere activiteit de lichtjesavond op zaterdag 21 september in samenwerking met de Vrienden van de Mallumse Molen. Zij hadden een verlichte avondwandeling in de omgeving uitgezet en de belangstelling hiervoor was onverwacht groot. De Kruidenhof was ook in de route opgenomen, met als gevolg dat er die avond zo’n 450 wandelaars door onze feeëriek verlichte tuin liepen.

Een mooie samenwerking, waar ook het Vunderink, het Muldershuis, de Kastanjefabriek en het Labyrinth bij betrokken waren. De Kruidenhof was die avond gratis toegankelijk, maar er stond wel een pot voor vrije giften en tezamen met de verkoop van koffie en thee konden we op deze avond toch de kas spekken. 

Oogstfeest

Een week eerder hadden we de jaarlijkse oogstmiddag. De weergoden waren ons goed gezind en mede daardoor mochten we veel bezoekers ontvangen. Die natuurlijk ook op de oogstproducten af kwamen. Zodat menigeen met een pot chutney of jam, een fraai bloemstuk of vogelvoederstation naar huis ging. Fijne samenwerking ook deze keer weer met zorg- en bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren.


SEPTEMBER

Lichtjesavond in Kruidenhof

Na een geslaagde versie vorig jaar, wordt zaterdag 21 september weer een lichtjesavond in de Kruidenhof gehouden. Diverse plekken in de Kruidenhof zullen fraai uitgelicht worden en her en der verspreid staat brandende waxinelichtjes en fakkels. De tuin biedt dan een feeërieke aanblik.

De lichtjesavond is deze keer georganiseerd in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Mallumse Molen. Deze vrienden hebben voor deze avond een lichtjes-wandelroute uitgezet, waarin ook onze tuin is opgenomen. In de Kruidenhof branden de lichtjes van 19.30 tot ongeveer 22.30 uur. 

In het Muldershuis treedt die avond gitarist Mart Hillen op, die vorig jaar een zeer succesvol optreden in de Kruidenhof verzorgde. 

Er wordt die avond in de tuin geen entree geheven, maar wel zal er een pot staan waarin bezoekers een vrije gift kunnen deponeren.


Oogstfeest

Het jaarlijkse Oogstfeest in de Kruidenhof wordt deze keer op zondag 15 september gehouden. Ook ditmaal is bloemenboerderij De Scholte weer van de partij. Samen met vrijwilligers van de tuin maken zij bloemstukjes die ter verkoop worden aangeboden. Verder zijn er diverse geoogste tuinproducten, al dan niet verwerkt in jam of chutneys, te koop. Ook worden er tuinattributen verkocht, zoals vogelvoederhuisjes. Deze zijn gemaakt door cliënten van Estinea, die wekelijks ook in de Kruidenhof actief zijn.

De Kruidenhof is 15 september open van 13.30 tot 16.00 uur.


MET UW STEM MAKEN WE DE KRUIDENHOF NOG MOOIER!

Bent u lid van de Rabobank? Dan kunt u uw stem laten gelden voor de Kruidenhof. Ieder jaar doen we mee aan de Rabobank-actie Hart voor de Achterhoek. Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stelt een bedrag ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij hen bankieren. Als lid van de bank ontvangt u voor de stemperiode per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van donderdag 5 september tot en met donderdag 19 september kunt u via een stemsite uw stem uitbrengen op de verenigingen en/of stichtingen die u een warm hart toedraagt. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting mogen worden uitgebracht. Het zou geweldig zijn als twee van uw stemmen naar onze tuin gaan. Vorig jaar leverde de actie ons ruim 666 euro op. Geld dat we heel goed kunnen gebruiken om de Kruidenhof mooi te houden.

Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Vraag ze ook om tussen 5 en 19 september hun stem uit te brengen op Kruidenhof te Mallum.  Kijk op www.rabobank.nl/noa voor meer informatie.

Let op: alleen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek mogen stemmen. Als u klant bent, bent u niet automatisch lid.


AUGUSTUS

AANSTAANDE WOENSDAG 28 AUGUSTUS IS DE TUIN GESLOTEN I.V.M BRIDGEDRIVE.


La chanson en balade tijdens Berkelfestival

Het Berkelfestival gaat over grenzen en de muzikale middag die hetzelfde weekeinde in de Kruidenhof wordt gehouden, sluit daar naadloos op aan. La chanson en balade (Het chanson op reis) heet het programma waarin drie musici het publiek een paar uur zullen vermaken. Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis, allen uit de regio, zullen bekende en minder bekende Franstalige liederen ten gehore brengen. Ze zingen en spelen nummers van Piaf, Brassens, Lenorman, Duteil en Brel, maar ook eigen composities in de Franse taal.
Hun optreden is op zondag 25 augustus vanaf 14.00 uur. De tuin is open vanaf 13.30 uur. Toegangsprijs 5 euro (donateurs 2,50 euro).


JULI

High Tea en jazzmuziek

Tijdens de High Tea op zondag 28 juli is er ook een muzikaal optreden van Jazz Jump Seven. Zeven muzikanten die deel uitmaken van Jazzewind uit Winterswijk, een vereniging voor muzikanten die buiten hun vaste orkesten met elkaar in verschillende samenstellingen willen musiceren.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen de bezoekers niet alleen genieten van iets te drinken en versnaperingen, maar ook van jazzmuziek. Mainstream jazz met wat uitstapjes in de richting van de oude stijl en de populaire muziek uit de jaren 50 van de vorige eeuw. De Kruidenhof, geheel in zomertooi, is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens de High Tea worden behalve thee, koffie en frisdrank ook hartige en zoete versnaperingen geserveerd. Deze zijn gemaakt door culinair ervaren vrijwilligers van de Kruidenhof, deels met ingrediënten uit de tuin.

De toegangsprijs, 7,50 euro, is inclusief bezoek aan de tuin, iets te drinken en drie versnaperingen. Donateurs betalen 5 euro.

Zoete en hartige versnaperingen tijdens de High Tea in Kruidenhof te Mallum in Eibergen (foto: Kruidenhof te Mallum).

JUNI

Optreden Klezmerorkest Freilach, 23-06-2019

Ondanks de hoge temperaturen waren er toch ruim 80 toehoorders, die enorm genoten van de intense klanken van de Jiddische muziek met folkloristische invloeden. Begaafde musici die zich van de hitte onder het afdak niets leken aan te trekken. Wederom een zeer geslaagd concert in de muzikale reeks van dit seizoen. Volgende maand (zondag 28 juli) genieten van dixieland en jazz oude stijl tijdens de High Tea met Jazz Jump Seven en veel zoete en hartige heerlijkheden.

« 1 van 4 »

Op bezoek in Duitse tuinen

Met ons paspoort in de tas stapten we donderdag 13 juni in de bus van Theo Travel, want het jaarlijkse tuinreisje voor de vrijwilligers van de Kruidenhof ging dit jaar naar het buitenland. Deze keer geen Nederlandse maar Duitse tuinen en dat bleek een prima idee.  

De eerste stop was in Steinfurt, waar we de Kreislehrgarten Steinfurt bezochten. Eerst een kop koffie of thee met lekkere homemadekruidkoek van Mirjam, meegenomen in de bus. Vervolgens tijd voor een rondleiding, waarbij bleek dat deze mooie tuin de titel Lehrgarten niet voor niks draagt en dat je nooit te oud bent om te leren, want we staken nog wel het een en ander op. 

Ons tweede aanlegpunt was bij Elisabeth Schwietering in Heek-Nienborg. Zij heef een informele tuin met borders in fraaie combinaties en veel sfeervolle zitjes, waar we dankbaar gebruik van maakten om van een voortreffelijke lunch te genieten. Vooral de luxueuze strandstoel met afdak was populair. 

We besloten ons uitstapje in Waldschlösschen Beckering-Nieman in Wüllen. Hier zijn de bloemen en planten geïntegreerd in de bosrijke omgeving. Eigenaren Christiane en Dirk Beckering bleken een bijzonder gastvrij stel te vormen en in hun bostuin vielen we van de ene verbazing in de andere. Heel wat anders dan de twee voorgaande tuinen, maar daarom niet minder interessant en zeker bijzonder. In hun woonkamer en serre genoten we van bier en borrels. 

Even na zessen draaide onze bus weer de parkeerplaats bij de Pickerhal op en ging iedereen tevreden huiswaarts. Dank aan de organisatie, het was weer prima geregeld en absoluut de moeite waard!

« 1 van 48 »


MEI


6 mei

De tuin is sinds 4 mei officieel geopend! Als aftrap van het seizoen vond afgelopen weekend het Lenteweekend plaats in en rondom Kruidenhof te Mallum. Zo’n 80 standhouders zorgden ervoor dat er genoeg te zien en beleven was in de tuin. De zon en regen bundelden hun krachten samen om de voorjaarsbloemen nog mooier in bloei te laten staan. Al met al waren het weer twee mooie dagen. Voor alle aanwezigen: bedankt voor jullie komst!

« 1 van 8 »

1 mei

De tuin ligt er klaar voor. Voorjaarsbloemen bloeien, de bedden zijn gewied, het malse, lichte lentegroen omzoomt de kruidenvakken, het terras staat klaar. Nu de bezoekers nog.  Zaterdag gaat de tuin weer open, met meteen twee dagen vol activiteit. Wees welkom in de Kruidenhof tijdens het Lenteweekend Eibergen! Samen met Groei&Bloei en een kleine 80 standhouders staan we klaar om u te ontvangen.
Zie ook www.lenteweekend-eibergen.nl

Graag tot zaterdag en zondag!  

« 1 van 10 »

APRIL

29 april

Het weer wordt steeds mooier en daar maken we dankbaar gebruik van in de tuin! Zo is er afgelopen week hard gewerkt aan de vernieuwing van de pergola. Bekijk de foto’s om alvast een indruk te krijgen, maar natuurlijk nog beter: kom dit weekend langs tijdens het Lenteweekend op 4 en 5 mei 


9 april

De tuin begint al flink te bloeien! 🌿🌷🌼🌳
Nog maar minder dan een maand tot de opening van de tuin. We beginnen het seizoen met het lenteweekend op 4 en 5 mei. Kijk voor meer informatie op: www.lenteweekend-eibergen.nl


MAART
15 maart (vrijdag): NLdoet
Net zoals andere jaren was er een belangrijke werkdag in het kader van NLdoet. De tuin moet bevrijd worden van de ‘winterlast’, zodat het normale onderhoud weer kan plaats vinden. Ongeveer 25 vrijwilligers, waaronder 10 leerlingen en hun docent van het AOC Borculo, hebben deze taak op zich genomen. Ondanks de regen zat de stemming er goed in…


FEBRUARI
Het begint al weer te kriebelen, het voorjaar steekt in de tuin letterlijk de kop op. Niet alleen de vorm van krokussen en sneeuwklokjes, maar ook beeldige knalroze mini-cyclaampjes laten zich gelden. Hetzelfde geldt voor een aantal vrijwilligers, als eerste aanzet voor het nieuwe seizoen druk bezig met het sorteren van de afgelopen zomer en najaar geoogste zaden. Nog even en er kan gezaaid worden. Begin mei gaat de Kruidenhof weer open, met als start het Lenteweekend op 4 en 5 mei!


JANUARI

23 januari: nieuwjaarsborrel

Het begin is er! De vrijwilligers zagen elkaar weer in het nieuwe seizoen op de nieuwjaarsbijeenkomst.

De tuin toonde zich in wintertooi.