Seizoen 2020

SEPTEMBER

Kinderen maken kunst in Kruidenhof

Kinderen kunnen zondag 20 september hun fantasie de vrije loop laten gaan tijdens de workshop Tussen kunst en kruiden in Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Onder leiding van creatieve duizendpoot Josefien Geerdink kunnen zij van allerhande materialen een kunstwerk knutselen voor in hun eigen tuin of huis. De activiteit begint om 13.30 uur en er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Deelname  bedraagt 1,50 euro en opgave van te voren is noodzakelijk. Dit kan tot vrijdag 18 september via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 39449416.  


Foto’s beeldhouwen met Cees Hartgers


Beeldhouwen op 6 september

Kunstenaar Cees Hartgers gaat op zondag 6 september met kinderen beeldhouwen in de Kruidenhof te Mallum in Eibergen. Hartgers begeleidt de jeugdige deelnemers in het maken van een beeldje, waarbij hun eigen fantasie een grote rol speelt. Opgave is noodzakelijk en kan tot uiterlijk vrijdag 4 september via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 3944 9416. . Deelname kost 1,50 euro en de activiteit start om 13.30 uur. er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen.


AUGUSTUS

Koken met kruiden op 16 augustus

Jonge koks kunnen zondagmiddag vanaf 13.30 uur terecht in de Kruidenhof voor een kookworkshop. Ze gaan eerst de tuin in om eetbare bloemen en kruiden te plukken, die ze daarna in diverse gerechtjes kunnen verwerken. Deelname 1,50 euro. Opgave is noodzakelijk via kruidenhof-te-mallum@hotmail.com of 06 3944 9416. 


Veel waterbeestjes gevangen

Er was veel belangstelling voor het vangen van waterbeestjes in de Kruidenhof. Gewapend met een vangnet zaten kinderen op hun hurken rondom de vijver en vingen veel diertjes, zoals salamanders, waterspinnen en watertorren. Ze lieten hun beestjes los in een groot aquarium, waarna ze met een loep bestudeerd werden. Aan het eind van de activiteit werden alle waterdiertjes weer teruggezet in de vijver. 


In memoriam Johan Geerdink

Met pijn in het hart nemen wij deze week afscheid van Johan Geerdink, de man die voor onze Kruidenhof zo belangrijk is geweest en blijft. Hij was lang ziek en overleed op woensdag 29 juli.

Johan is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de aanleg van de Kruidenhof. Het idee voor het aanleggen van een kruidentuin in Eibergen ontstond in 1999 in het kader van plattelandsvernieuwing. 

Er werd een mooie plek voor de kruidentuin gevonden in het beschermde dorpsgezicht van Mallum. De plek waar op dat moment tennisbanen lagen. Een plek ook, die om een bijzonder ontwerp vroeg. Niet vreemd, dat een bijzonder mens als Johan hierbij betrokken raakte. Bij de aanleg van de tuin bleef hij dicht bij de natuur en gebruikte organische, aan de natuur ontleende vormen. Zo veel mogelijk met hergebruik van materialen die op locatie beschikbaar waren, zoals het gravel van de tennisbanen waarmee de paden werd verhard.

De kracht van Johan zat niet alleen in de natuurlijke vormgeving van de tuin. Zijn kracht zat ook in de samenwerking met de vele vrijwilligers die ondersteund door de medewerkers van zijn hoveniersbedrijf De Tuinen van Geerdink binnen het budget het gehele ontwerp hebben gerealiseerd. 

Voor Johan hield het bij de aanleg niet op. Hij bleef als adviseur en vrijwilliger betrokken bij de Kruidenhof. Hij had een duidelijk beeld van hoe de tuin zich zou kunnen ontwikkelen. Voor vragen en ideeën was hij altijd beschikbaar. Zijn antwoorden waren altijd verbonden met zijn visie op de tuin.

Na ruim 15 jaar is groot onderhoud aan en vernieuwing van de tuin nodig. Johan heeft vorig jaar, toen zijn ziekte het nog toeliet, de ontwerpschetsen gemaakt. Daar zijn wij heel blij mee. Zo maken wij ook in de toekomst nog dankbaar gebruik van zijn kennis en creativiteit. 

In de loop van dit jaar heeft Johan zijn betrokkenheid bij de Kruidenhof overgedragen aan zijn zoon Tobias. Samen met hem zullen wij er zorg voor dragen, dat de inspiratie en creativiteit van Johan zichtbaar aanwezig zullen blijven. Wij streven er naar om in zijn geest te vernieuwen en door te ontwikkelen. Met hem in onze gedachten zal dat zeker lukken.


JULI

Van bij tot honing, de imker vertelde

Hoe hard vliegt een bij? Antwoord: 40 km per uur! Dat was een van de vragen die zondag 19 juli werd gesteld door de kinderen die naar de Kruidenhof waren gekomen voor de excursie met imker Guus ten Brinke. De kinderen konden aan den lijve ondervinden hoe het was om een imkerskap op te hebben en ze zagen bijen van dichtbij in een bijenkast krioelen. Imker Guus vertelde alles over het leven en werk van de bij. Tot slot proefden ze van de vers geslingerde lindehoning, gemaakt door bijen uit de Kruidenhof . Die is trouwens ook ter plekke te koop en superlekker!


Kruidige, bloemrijke pannenkoeken

Een enthousiast groepje jonge kinderen deed  12 juli mee aan de eerste activiteit van het zomerjeugdprogramma van de Kruidenhof. Ze begonnen met het uitkiezen proeven en plukken van diverse kruiden en bloemen en wat ze lekker en mooi genoeg vonden voor hun pannenkoek, deden ze in een bakje. Daarna bakten ze pannenkoeken met meel van de buren, de Mallumse molen. Met honing erop van de bijen uit de kruidentuin was het daarna smullen geblazen! 


Enkele kinderen gaven zich meteen op voor de volgende activiteit, komende zondag 19 juli. Dan komt de vaste imker van de  Kruidenhof, Guus ten Brinke, het een en ander vertellen en laten zien over het leven van de bij. En daar hoort natuurlijk honing proeven bij!


Deelname voor kinderen bedraagt 1,50 euro, begeleidende ouders betalen de normale entreeprijs van 3 euro. De activiteit begint om 13.30 uur.


Zomerprogramma

In de Kruidenhof begint op zondag 12 juli een nieuw zomerprogramma, speciaal voor kinderen. Maar hun ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom! De activiteiten lopen uiteen van pannenkoeken bakken en kruidensafari tot natuurfotografie en waterbeestjes kijken. Voor meer info zie activiteitenoverzicht.


JUNI

De Kruidenhof is weer open!

Weliswaar niet de hele week, maar in verband met de coronacrisis alleen in de weekenden. Tijdens het eerste openingsweekend kwamen er al weer redelijk wat bezoekers. Zij konden genieten van de kunst van keramiste Hilde Grooters uit Eibergen, die een flinke hoeveelheid werken tussen  het groen heeft geplaatst. Wij zijn blij dat ze erin heeft toegestemd om haar kunstwerken voorlopig nog te laten staan, zodat er nog veel meer mensen van kunnen genieten de komende tijd. Beeldige beelden van vogels en andere dieren, afgewisseld met beeldhouwwerk van Cees Hartgers, kunstenaar en vrijwilliger in de Kruidenhof.

Hilde Grooters

 Dat de tuin voorlopig alleen in de weekenden open is, heeft ook te maken met corona. Normaal gesproken zorgen de begeleiders en cliënten van de dagbesteding van Estinea door de week voor de openstelling, maar zij komen nu tijdelijk niet in de tuin.

Cees Hartgers

Gezinnen en kinderen

 Ondertussen wordt er hard gewerkt om toch nog extra activiteit in de tuin te krijgen deze zomer, nu de maandelijkse optredens niet door kunnen gaan. Voor gezinnen of kinderen die er op hun eentje op uit willen, start binnenkort het zomerprogramma met spannende, leerzame, leuke, vrolijke en lekkere activiteiten. Binnenkort meer!

Hilde Grooters

Schenking Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

De Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek heeft de Kruidenhof 500 euro geschonken als steun in deze tijden van corona. De bank is nauw betrokken bij lokale organisaties en draagt in deze moeilijke periode lokale verenigingen en stichtingen een warm hart toe. De bank is trots op de Achterhoek waar vele organisaties zich inzetten voor hun omgeving. Dit betekent echter ook dat velen zijn geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Ter ondersteuning van al deze verenigingen en stichtingen heeft de Rabobank het Coöperatief Fonds in het leven geroepen. Ook de Kruidenhof heeft een beroep gedaan op dit fonds en daaruit dus 500 euro ontvangen. Waar we uiteraard heel blij mee zijn, want net als veel anderen hebben wij ook dit seizoen te maken met inkomstenderving.


Kruidenhof in Eibergen weer open en start meditatiecursus

Kruidenhof te Mallum in Eibergen gaat zaterdag 6 juni weer open voor publiek. Ook zondag 7 juni is de tuin open van 13.30 tot 16.30 uur. Ter gelegenheid van de uitgestelde opening zal tijdens dit weekeinde her en der in de tuin keramiekkunst van de Eibergse Hilde Grooters te zien zijn.

Op doordeweekse dagen blijft de Kruidenhof voorlopig gesloten. Dat heeft te maken met de afwezigheid van cliënten en medewerkers van Estinea, die door de coronauitbraak tijdelijk niet aanwezig zijn. Normaliter nemen zij een deel van het onderhoud en de openstelling van de tuin voor hun rekening. 

Het onderhoud rust nu volledig op de schouders van de tientallen vrijwilligers van de Kruidenhof. Sinds de maatregelen rond het coronavirus hebben zij de afgelopen maanden in kleine ploegjes er steeds voor gezorgd, dat de hof niet verwilderde. Volgens enkele van hen ligt hij er nog mooier bij dan vorig jaar om deze tijd. Dat heeft wellicht te maken met het feit, dat een aantal vrijwilligers vaker en langer in de tuin aan het werk is. Om met een van hen te spreken: ,,We kunnen niet veel anders doen”. 

De komende zomer zullen er geen extra activiteiten in de Kruidenhof worden gehouden, wat normaliter wel het geval is. Uitzondering daarop is de cursus Zen-meditatie, die in kleine groepen wordt gehouden. Deze begint op donderdag 11 juni. Deelname kost 5 euro  per keer (inclusief bezoek aan de tuin) of 45 euro voor 10 bijeenkomsten. Tijdstip: iedere donderdag van 10.30 tot ongeveer 12.00 uur. Opgave van tevoren is noodzakelijk en kan via 06 1543 2553  of mailen naar famhartgers@icloud.com

Vrijwilligers van de Kruidenhof te Mallum zijn dagelijks druk met het onderhoud van de tuin
(foto PR Kruidenhof te Mallum)

APRIL

Voorjaarsbloeiers

De Kruidenhof is nog dicht, vanwege de coronomaatregelen, maar we gunnen iedereen toch een kijkje in de tuin met de foto’s van vrijwilligers Jan Lenderink en Rob Hoogstraten. Zij nemen u mee langs mooie plekjes met voorjaarsbloeiers. Ondertussen gaat het onderhoud aan de tuin door, maar wel in beperkte mate. Vrijwilligers werken er dagelijks twee aan twee, volgens een speciaal opgezet schema. Want de natuur trekt zich natuurlijk niets aan van de maatregelen en we willen uiteraard wel, dat de tuin er mooi bij ligt als de hekken weer open kunnen. We houden u op de hoogte via onze website, Facebook en Instagram.

« 1 van 20 »

Openingsperiode 2020

In verband met de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis is de opening van het seizoen voorlopig verschoven naar zaterdag 6 juni. Wij hopen dit op zondag 7 juni extra luister bij te kunnen zetten met een vrolijk muzikaal spektakel. Houd onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten!


MAART

LENTEWEEKEND EIBERGEN AFGELAST IN VERBAND MET CORONA-VIRUS

In verband met de te verwachten ontwikkelingen rondom het corona-virus heeft de organisatie van het Lenteweekend Eibergen besloten het evenement op 2 en 3 mei 2020 niet door te laten gaan. Het Lenteweekend trekt jaarlijks duizenden bezoekers  van alle leeftijden en de organisatie wil het risico op besmetting voor bezoekers, standhouders en vrijwilligers vermijden. Te meer daar er grote onzekerheid heerst over hoe de situatie zich de komende weken zal ontwikkelen.

Omdat het evenement tijdgebonden is, is er geen nieuwe, uitgestelde datum vastgesteld. Het eerstvolgende Lenteweekend Eibergen is, ijs en weder dienende, 1 en 2 mei 2021.


Voortgang van de tuin

De tuin wordt langzaamaan weer groen en vrijwilligers zijn druk in de weer om de wintertooi plaats te laten maken voor de lentetooi.

Langs het bospad steken de bollen al weer flink de kop op en zijn bloeiende planten te zien, zoals de auberginekleurige Helleborus.

De vijver in de ochtendzon.

Het bankje langs het bospad wacht op bezoekers, die vanaf mei weer volop kunnen genieten van het uitzicht op de Mallumse watermolen.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Jan Lenderink.


JANUARI

De eerste tuinwerkdag, in het kader van NLdoet

De eerste tuinwerkdag van 2020 vindt plaats op vrijdag 13 maart, tijdens NLdoet. Meer informatie over de inhoud van deze dag is te vinden op https://www.nldoet.nl/klus/tuinwerkdag-kruidenhof-te-mallum . Ook het inschrijven om deel te nemen aan de tuinwerkdag doet u via deze site.

Dan nog wat praktische informatie voor de dag zelf:
– We beginnen om 9.00 uur.
– Kan je maar een deel van de dag, dan ben je ook van harte welkom!
– We gaan ’s middags door tot dat het werk klaar is of onze eigen energie op is, maar uiterlijk tot 15.30 uur.
– Er wordt voor koffie, thee en een kop soep gezorgd. Wel een eigen boterham meenemen.

Tuinwerkdag NLdoet 2019

Seizoen 2019

DECEMBER

Pompoensoep tijdens midwinterwandeling

Op zondag 22 december vond de jaarlijkse Midwinterhoornwandeling plaats. Onderweg konden wandelaars her en der een warme versnapering nuttigen. Zo ook bij de Kruidenhof, waar koffie, thee en pompoensoep uitgedeeld werd. Dit laatste viel erg in de smaak bij veel bezoekers. Hieronder delen we daarom het recept.

Pompoensoep van de Kruidenhof

Voor 4 personen: 

Ongeveer 700 gram schoongemaakte pompoen in blokjes (iedere eetbare pompoen kan gebruikt worden, voorkeur een flessenpompoen). 2 eetl. Olijfolie; 2 grote gesneden uien; 1 teen knoflook uit de knijper; 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngehakt; 1 tl. Curry pasta, merk Patak, verkrijgbaar bij de supermarkt (naar smaak, wil je de soep pittiger, doe je iets meer; 1 liter groentebouillon; eventueel zout en peper.

In een grote pan ui goudbruin fruiten, knoflook en chilipepers, bak 1 minuut,  voeg pompoen toe en bak 5 minuten, de laatste minuut de curry pasta toevoegen, blijven roeren, het bakt anders aan. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 25 minuten pruttelen. Is de soep afgekoeld, dan met een blender of in een keukenmachine pureren. 

En dan als kroon op het geheel: de soep wordt nog lekkerder geserveerd, wanneer er een scheutje room toegevoegd wordt. En een flinke lepel Pernod, dan weet je niet wat je proeft. 

Smakelijk eten.


OKTOBER

Mooi extraatje!

De Kruidenhof is 616,84 euro rijker! En dat hebben we te danken aan iedereen die tijdens de Rabobankactie Hart voor de Achterhoek op ons heeft gestemd. Heel fijn om te weten dat er zoveel leden van deze bank ons een warm hart toedragen. We zullen het goed gebruiken om onze tuin nog mooier te maken, zodat we er met al onze vrienden nog meer van kunnen genieten. Dank! Ook aan de Rabobank, de deze mooie actie ieder jaar weer organiseert.

13 oktober sluiten we het seizoen af, maar op 2 en 3 mei gaat de tuin tijdens het Lenteweekend weer open. Misschien gaat tussendoor ook nog een keer het hek open, want momenteel zijn we in overleg met de midwinterhoorngroep Eibergen om eventueel mee te doen aan hun winterwandeling  op zondag 22 december. U hoort van ons!


Afsluiting seizoen

Laatste openstelling van dit seizoen: zondag 13 oktober van 13.30 tot 16.30 uur.

Het tuinseizoen is al weer bijna voorbij. Op zondag 13 oktober sluiten we de openstellingsperiode van dit jaar af. We kijken terug op een mooi seizoen, met als laatste uitgebreidere activiteit de lichtjesavond op zaterdag 21 september in samenwerking met de Vrienden van de Mallumse Molen. Zij hadden een verlichte avondwandeling in de omgeving uitgezet en de belangstelling hiervoor was onverwacht groot. De Kruidenhof was ook in de route opgenomen, met als gevolg dat er die avond zo’n 450 wandelaars door onze feeëriek verlichte tuin liepen.

Een mooie samenwerking, waar ook het Vunderink, het Muldershuis, de Kastanjefabriek en het Labyrinth bij betrokken waren. De Kruidenhof was die avond gratis toegankelijk, maar er stond wel een pot voor vrije giften en tezamen met de verkoop van koffie en thee konden we op deze avond toch de kas spekken. 

Oogstfeest

Een week eerder hadden we de jaarlijkse oogstmiddag. De weergoden waren ons goed gezind en mede daardoor mochten we veel bezoekers ontvangen. Die natuurlijk ook op de oogstproducten af kwamen. Zodat menigeen met een pot chutney of jam, een fraai bloemstuk of vogelvoederstation naar huis ging. Fijne samenwerking ook deze keer weer met zorg- en bloemenboerderij De Scholte uit Geesteren.


SEPTEMBER

Lichtjesavond in Kruidenhof

Na een geslaagde versie vorig jaar, wordt zaterdag 21 september weer een lichtjesavond in de Kruidenhof gehouden. Diverse plekken in de Kruidenhof zullen fraai uitgelicht worden en her en der verspreid staat brandende waxinelichtjes en fakkels. De tuin biedt dan een feeërieke aanblik.

De lichtjesavond is deze keer georganiseerd in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Mallumse Molen. Deze vrienden hebben voor deze avond een lichtjes-wandelroute uitgezet, waarin ook onze tuin is opgenomen. In de Kruidenhof branden de lichtjes van 19.30 tot ongeveer 22.30 uur. 

In het Muldershuis treedt die avond gitarist Mart Hillen op, die vorig jaar een zeer succesvol optreden in de Kruidenhof verzorgde. 

Er wordt die avond in de tuin geen entree geheven, maar wel zal er een pot staan waarin bezoekers een vrije gift kunnen deponeren.


Oogstfeest

Het jaarlijkse Oogstfeest in de Kruidenhof wordt deze keer op zondag 15 september gehouden. Ook ditmaal is bloemenboerderij De Scholte weer van de partij. Samen met vrijwilligers van de tuin maken zij bloemstukjes die ter verkoop worden aangeboden. Verder zijn er diverse geoogste tuinproducten, al dan niet verwerkt in jam of chutneys, te koop. Ook worden er tuinattributen verkocht, zoals vogelvoederhuisjes. Deze zijn gemaakt door cliënten van Estinea, die wekelijks ook in de Kruidenhof actief zijn.

De Kruidenhof is 15 september open van 13.30 tot 16.00 uur.


MET UW STEM MAKEN WE DE KRUIDENHOF NOG MOOIER!

Bent u lid van de Rabobank? Dan kunt u uw stem laten gelden voor de Kruidenhof. Ieder jaar doen we mee aan de Rabobank-actie Hart voor de Achterhoek. Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek stelt een bedrag ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen die bij hen bankieren. Als lid van de bank ontvangt u voor de stemperiode per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van donderdag 5 september tot en met donderdag 19 september kunt u via een stemsite uw stem uitbrengen op de verenigingen en/of stichtingen die u een warm hart toedraagt. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging of stichting mogen worden uitgebracht. Het zou geweldig zijn als twee van uw stemmen naar onze tuin gaan. Vorig jaar leverde de actie ons ruim 666 euro op. Geld dat we heel goed kunnen gebruiken om de Kruidenhof mooi te houden.

Kent u mensen die lid zijn van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek? Vraag ze ook om tussen 5 en 19 september hun stem uit te brengen op Kruidenhof te Mallum.  Kijk op www.rabobank.nl/noa voor meer informatie.

Let op: alleen leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek mogen stemmen. Als u klant bent, bent u niet automatisch lid.


AUGUSTUS

AANSTAANDE WOENSDAG 28 AUGUSTUS IS DE TUIN GESLOTEN I.V.M BRIDGEDRIVE.


La chanson en balade tijdens Berkelfestival

Het Berkelfestival gaat over grenzen en de muzikale middag die hetzelfde weekeinde in de Kruidenhof wordt gehouden, sluit daar naadloos op aan. La chanson en balade (Het chanson op reis) heet het programma waarin drie musici het publiek een paar uur zullen vermaken. Yolanda Tangelder, Xandra Storm en Willem te Voortwis, allen uit de regio, zullen bekende en minder bekende Franstalige liederen ten gehore brengen. Ze zingen en spelen nummers van Piaf, Brassens, Lenorman, Duteil en Brel, maar ook eigen composities in de Franse taal.
Hun optreden is op zondag 25 augustus vanaf 14.00 uur. De tuin is open vanaf 13.30 uur. Toegangsprijs 5 euro (donateurs 2,50 euro).


JULI

High Tea en jazzmuziek

Tijdens de High Tea op zondag 28 juli is er ook een muzikaal optreden van Jazz Jump Seven. Zeven muzikanten die deel uitmaken van Jazzewind uit Winterswijk, een vereniging voor muzikanten die buiten hun vaste orkesten met elkaar in verschillende samenstellingen willen musiceren.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen de bezoekers niet alleen genieten van iets te drinken en versnaperingen, maar ook van jazzmuziek. Mainstream jazz met wat uitstapjes in de richting van de oude stijl en de populaire muziek uit de jaren 50 van de vorige eeuw. De Kruidenhof, geheel in zomertooi, is geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens de High Tea worden behalve thee, koffie en frisdrank ook hartige en zoete versnaperingen geserveerd. Deze zijn gemaakt door culinair ervaren vrijwilligers van de Kruidenhof, deels met ingrediënten uit de tuin.

De toegangsprijs, 7,50 euro, is inclusief bezoek aan de tuin, iets te drinken en drie versnaperingen. Donateurs betalen 5 euro.

Zoete en hartige versnaperingen tijdens de High Tea in Kruidenhof te Mallum in Eibergen (foto: Kruidenhof te Mallum).

JUNI

Optreden Klezmerorkest Freilach, 23-06-2019

Ondanks de hoge temperaturen waren er toch ruim 80 toehoorders, die enorm genoten van de intense klanken van de Jiddische muziek met folkloristische invloeden. Begaafde musici die zich van de hitte onder het afdak niets leken aan te trekken. Wederom een zeer geslaagd concert in de muzikale reeks van dit seizoen. Volgende maand (zondag 28 juli) genieten van dixieland en jazz oude stijl tijdens de High Tea met Jazz Jump Seven en veel zoete en hartige heerlijkheden.

« 1 van 4 »

Op bezoek in Duitse tuinen

Met ons paspoort in de tas stapten we donderdag 13 juni in de bus van Theo Travel, want het jaarlijkse tuinreisje voor de vrijwilligers van de Kruidenhof ging dit jaar naar het buitenland. Deze keer geen Nederlandse maar Duitse tuinen en dat bleek een prima idee.  

De eerste stop was in Steinfurt, waar we de Kreislehrgarten Steinfurt bezochten. Eerst een kop koffie of thee met lekkere homemadekruidkoek van Mirjam, meegenomen in de bus. Vervolgens tijd voor een rondleiding, waarbij bleek dat deze mooie tuin de titel Lehrgarten niet voor niks draagt en dat je nooit te oud bent om te leren, want we staken nog wel het een en ander op. 

Ons tweede aanlegpunt was bij Elisabeth Schwietering in Heek-Nienborg. Zij heef een informele tuin met borders in fraaie combinaties en veel sfeervolle zitjes, waar we dankbaar gebruik van maakten om van een voortreffelijke lunch te genieten. Vooral de luxueuze strandstoel met afdak was populair. 

We besloten ons uitstapje in Waldschlösschen Beckering-Nieman in Wüllen. Hier zijn de bloemen en planten geïntegreerd in de bosrijke omgeving. Eigenaren Christiane en Dirk Beckering bleken een bijzonder gastvrij stel te vormen en in hun bostuin vielen we van de ene verbazing in de andere. Heel wat anders dan de twee voorgaande tuinen, maar daarom niet minder interessant en zeker bijzonder. In hun woonkamer en serre genoten we van bier en borrels. 

Even na zessen draaide onze bus weer de parkeerplaats bij de Pickerhal op en ging iedereen tevreden huiswaarts. Dank aan de organisatie, het was weer prima geregeld en absoluut de moeite waard!

« 1 van 48 »


MEI


6 mei

De tuin is sinds 4 mei officieel geopend! Als aftrap van het seizoen vond afgelopen weekend het Lenteweekend plaats in en rondom Kruidenhof te Mallum. Zo’n 80 standhouders zorgden ervoor dat er genoeg te zien en beleven was in de tuin. De zon en regen bundelden hun krachten samen om de voorjaarsbloemen nog mooier in bloei te laten staan. Al met al waren het weer twee mooie dagen. Voor alle aanwezigen: bedankt voor jullie komst!

« 1 van 8 »

1 mei

De tuin ligt er klaar voor. Voorjaarsbloemen bloeien, de bedden zijn gewied, het malse, lichte lentegroen omzoomt de kruidenvakken, het terras staat klaar. Nu de bezoekers nog.  Zaterdag gaat de tuin weer open, met meteen twee dagen vol activiteit. Wees welkom in de Kruidenhof tijdens het Lenteweekend Eibergen! Samen met Groei&Bloei en een kleine 80 standhouders staan we klaar om u te ontvangen.
Zie ook www.lenteweekend-eibergen.nl

Graag tot zaterdag en zondag!  

« 1 van 10 »

APRIL

29 april

Het weer wordt steeds mooier en daar maken we dankbaar gebruik van in de tuin! Zo is er afgelopen week hard gewerkt aan de vernieuwing van de pergola. Bekijk de foto’s om alvast een indruk te krijgen, maar natuurlijk nog beter: kom dit weekend langs tijdens het Lenteweekend op 4 en 5 mei 


9 april

De tuin begint al flink te bloeien! ????
Nog maar minder dan een maand tot de opening van de tuin. We beginnen het seizoen met het lenteweekend op 4 en 5 mei. Kijk voor meer informatie op: www.lenteweekend-eibergen.nl


MAART
15 maart (vrijdag): NLdoet
Net zoals andere jaren was er een belangrijke werkdag in het kader van NLdoet. De tuin moet bevrijd worden van de ‘winterlast’, zodat het normale onderhoud weer kan plaats vinden. Ongeveer 25 vrijwilligers, waaronder 10 leerlingen en hun docent van het AOC Borculo, hebben deze taak op zich genomen. Ondanks de regen zat de stemming er goed in…


FEBRUARI
Het begint al weer te kriebelen, het voorjaar steekt in de tuin letterlijk de kop op. Niet alleen de vorm van krokussen en sneeuwklokjes, maar ook beeldige knalroze mini-cyclaampjes laten zich gelden. Hetzelfde geldt voor een aantal vrijwilligers, als eerste aanzet voor het nieuwe seizoen druk bezig met het sorteren van de afgelopen zomer en najaar geoogste zaden. Nog even en er kan gezaaid worden. Begin mei gaat de Kruidenhof weer open, met als start het Lenteweekend op 4 en 5 mei!


JANUARI

23 januari: nieuwjaarsborrel

Het begin is er! De vrijwilligers zagen elkaar weer in het nieuwe seizoen op de nieuwjaarsbijeenkomst.

De tuin toonde zich in wintertooi.