In de Kruidenhof te Mallum kunnen de bezoekers genieten van de prachtige in het landschap ingepaste tuin. Met rondom de vijver onder andere bedden met kruiden, een rotstuin, een moeraspartij, akkertjes met oude streekgewassen, vlinderheuvels en heemplanten. Na een wandeling door de tuin is het heerlijk toeven op het terras bij het bezoekerscentrum onder het genot van koffie of thee en appeltaart. Tijdens het openingsseizoen, dat loopt van begin mei tot half oktober, is er iedere maand een muzikaal optreden of andere activiteit.

De Kruidenhof bevindt zich op een historische plek. In het verleden bevond zich op deze locatie het Eibergse zwembad en daarna werd het een tennisbaan. Tenslotte kwam er weer een natuurlijker landschap terug door de aanleg van een kruidentuin. Het ontwerp, met de grote ovale vijver in het midden en daaromheen de plantenbedden is een ontwerp van  landschaps-  en tuinarchitect Bas Slatman uit Oldenzaal. De aanleg was in handen van hoveniersbedrijf Geerdink uit Neede, samen met een groot aantal vrijwilligers. Aanwezige materialen zoals tegels, gravel, zand en dergelijke zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Zij zijn terug te vinden in de stapelmuurtjes, de paden en de klimheuvel.
In april 2003 is begonnen met het planten en inzaaien van gewassen en niet lang daarna ging de Kruidenhof open voor publiek.

Inmiddels is het een volgroeide kruidentuin, die nog steeds wordt onderhouden door vrijwilligers in samenwerking met Tuinen van Geerdink, zoals het hoveniersbedrijf inmiddels heet. Sinds het voorjaar van 2021 ligt naast de Kruidenhof ook een openbaar voedselbos, dat ook door de vrijwilligers van de Kruidenhof is aangelegd en wordt onderhouden.

Hoewel het uiteraard nog vooral draait om de planten en bloemen, speelt het culturele aspect tegenwoordig ook een grote rol. De culturele activiteiten lopen uiteen van een High Tea met oude jazzmuziek tot een concert van een klassiek ensemble of chansonnière.

Openingstijden

Vanaf 4 mei 2024 kan de Kruidenhof weer bezocht worden op:

Maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en 's ochtends als er in de tuin gewerkt wordt.

Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Entreeprijzen

De toegangsprijs tot de tuin bedraagt € 3,00. Kinderen tot 10 jaar zijn onder begeleiding gratis.

Donateurs hebben gratis toegang, behalve tijdens speciale activiteiten (zie activiteitenoverzicht). Zij betalen 3,00 euro minder dan de op de dat moment geldende entreeprijs. Het donateurschap kost 15 euro per jaar en geeft het gehele seizoen recht op gratis toegang voor 2 personen (met bovengenoemde uitzondering).